Micul dejun englezesc scade colesterolul



Un mic dejun de tip englezesc poate ține în frâu colesterolul. Foto: CORBIS
Un mic dejun de tip englezesc poate ține în frâu colesterolul. Foto: CORBIS

Experții în probleme de sănătate susțin că un mic dejun care conține alimente prăjite aduce beneficii. Potrivit nutriționistului francez Alain Delabos, un mic dejun de tip britanic ajută la menținerea nivelului de colesterol la cote scăzute. Expertul este de părere că persoanele care au grijă de sănătatea lor nu trebuie să excludă din alimentație produsele grase, ci să le mănânce la momentul potrivit. Așa-numita tehnică a crononutriției se bazează pe ideea că organismul este programat biologic să execute diverse funcții la anumite ore. „Brânza, de exemplu, este un medicament excelent împotriva colesterolului, atâta timp cât este consumată atunci când trebuie”, a explicat Alain Delabos. Nutriționistul nu recomandă scăderea cantității de alimente și nici consumul exagerat de fructe și legume. În schimb, doctorul este de părere că mesele copioase care conțin cartofi prăjiți și friptură trebuie servite la patru până la șase ore după un mic dejun cu mâncăruri prăjite. El spune că alimentele dulci sunt permise după-amiaza, însă cina trebuie să conțină doar produse ușoare și fără grăsime.
Cât despre fructe și legume, Alain Delabos nu crede că trebuie consumate în exces. „Nu vă recomand să mâncați prea multe. Legumele saturează organismul cu săruri minerale și favorizează acumularea unei cantități prea mare de lichide în corp”, a precizat nutriționistul francez.