La Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din municipiul Fălticeni, cea mai veche școală din zonă, având 182 de ani de existență, sărbătoarea Unirii Principatelor Române a fost marcată în avans, marți, 23 ianuarie.
Pentru a promova în rândul elevilor istoria românilor, în fiecare clasă s-au desfășurat activități educative, având ca temă actul istoric din 24 ianuarie 1859, dată la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, cunoscută în popor ca Mica Unire. Nu au lipsit lecțiile de istorie în cadrul cărora a fost evocată elevilor însemnătatea Micii Uniri și a personalității domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Cu această ocazie s-a desfășurat și un concurs tematic.
Pe terenul de sport al școlii, elevii s-au prins într-o Horă a Unirii (poezia lui Vasile Alecsandri, pe muzica compozitorului Alexandru Flechtenmacher), moment care a adus din nou în prim-plan istoria și emoțiile Unirii Principatelor Române.
„Considerăm că astfel de activități păstrează și întăresc conștiința națională a poporului nostru, iar Mica Unire a fost primul pas spre făurirea statului român modern. Alexandru Ioan Cuza, Vasile Alecsandri, dar și alte personalități ale acelor vremuri devin, mai ales astăzi, modele de patriotism, moralitate si demnitate”, a fost mesajul adresat de conducerea școlii.
În finalul activității, s-a depus o coroană de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din fața școlii.
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a vizitat școala în anii 1860 și 1864
Școala “Alexandru Ioan Cuza” și-a început activitatea în anul 1842, într-o casă care mai există și astăzi, pe strada Unirii. Școala a funcționat în diferite case până în 1962, când autoritățile locale au oferit o clădire anume. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a vizitat școala în anii 1860 și 1864. În anul 1900 a fost inaugurată prima clădire construită cu acest scop pe strada Sucevei, în care se mai află amenajate și astăzi câteva spații dedicate învățământului, restul activităților didactice desfășurându-se în clădirea construită în anul 1981.
La Școala “Alexandru Ioan Cuza” și-au îndeplinit rolul de dascăli o mulțime de oameni valoroși, care au rămas definitiv în istoria școlii, iar o galerie veritabilă de personalități ale culturii românești au fost elevi ai acestei școli: Nicu Gane, Eugen Lovinescu, Artur Gorovei, Ion Dragoslav, Horia Lovinescu, Vasile Ciurea, Aurel G. Stino, Grigore Ilisei, Ștefan Sorin Gorovei.



