Un studiu american a confirmat faptul că servirea mesei în familie reduce riscul de declanșare a obezității la copii, informează lefigaro.fr.
Interzicerea dulciurilor, controlarea consumului de băuturi carbogazoase sau impunerea consumului de legume fac parte din eforturile depuse de unii părinți care încearcă să asigure o bună sănătate copiilor lor. Cu toate acestea, un obicei simplu ar putea să le ușureze sarcina, diminuând în mod natural riscurile unei alimentații nesănătoase: servirea mesei în familie.
Obezitatea infantilă nu este un flagel care vizează doar Statele Unite. În Franța de exemplu, cele mai recente cifre sunt îngrijorătoare: 18% dintre copii sunt supraponderali, iar 4% sunt obezi. Pericolele (maladii cariovasculare, diabet etc.) sunt cu adevărat reale. O zi de depistare a obezității infantile este organizată în fiecare an și, deși gastronomia franceză a fost inclusă recent în patrimoniul imaterial UNESCO, „pasiunea” pentru fast-food rămâne încă destul de puternică.
După ce au analizat rezultatele a 70 de rapoarte științifice, cercetătorii de la Universitatea Rutgers din New York au subliniat încă o dată importanța pe care o au mesele luate în familie asupra sănătății copilului. Pe lângă faptul că favorizează o alimentație mai echilibrată, bazată pe fructe, legume, fibre, vitamine și alimente bogate în calciu, mâncarea preparată în casă contribuie la apariția unor „reflexe” alimentare mai bune.
Legăturile afective dintre membrii familiei, întărite în timpul meselor, au și ele o incidență asupra modului de alimentație. Într-adevăr, „complicitatea care se instalează între părinți și copii cu această ocazie conduce la instalarea bazelor pentru o plăcere alimentară care reprezintă condiția necesară pentru o alimentație regulată și echilibrată”, explică Jean-Pierre Corbeau, profesor de sociologie a alimentației la Universitatea din Tours.
Paul Veugelers confirmă această ipoteză. Potrivit acestui cercetător de la Universitatea din Alberta (Canada), „au fost constatate un număr mai mic de copii supraponderali, dar și un consum mai mic de tutun și de droguri în rândul copiilor care servesc în mod regulat masa în familie”.
În schimb, „dacă există un conflict în familie, micul-dejun, prânzul sau cina pot deveni un adevărat «teatru» unde copiii se vor simți rău”, a adăugat Jean-Pierre Corbeau. Mesele își pierd în acest caz efectele binefăcătoare asupra copilului, care va fi obligat astfel să asimileze nutrimentele în momente marcate de stres.
Binefacerile meselor în familie asupra sănătății se bazează pe principiul apartenenței la un grup familial și pe cel al împărtășirii valorilor acelui grup. Însă, în categoriile sociale populare, afirmă profesorul Corbeau, masa în familie are de multe ori loc în fața televizorului. Alimentele însoțite de un consum mediatic pot afecta plăcerea alimentației și echilibrul alimentar. Totuși, „televiziunea funcționează tot mai mult ca un fel de «muzică de ambianță», furnizând matricea pentru comentarii și discuții intergeneraționale”, explică profesorul francez.
Potrivit autorilor acestui studiu, rețeta pentru o bună sănătate a copilului este următoarea: mâncați în familie, eventual privind la televizor, dar nu prea mult, și, mai ales, împărtășiți cu ceilalți membri ai familiei ideile și temele de discuție ale zilei.