Meniul variat duce la opțiuni sănătoase



Persoanele care optează pentru un fel de mâncare dintr-un meniu mai generos au mai multe șanse să facă alegeri sănătoase, comparativ cu cei care au la dispoziție o gamă mai restrânsă de mâncăruri. O echipă formată din trei cercetători de la trei universități americane a analizat felul în care consumatorii își justifică opțiunile. „Din cauza faptului că este mai dificil să facem alegeri dintr-o gamă mai largă, avem tendința de a opta pentru cele pe care le putem justifica mai ușor.
Astfel, este mai ușor să explicăm de ce facem alegeri utile și corecte, decât de ce ne răsfățăm cu anumite opțiuni. Prin urmare, puși în fața unui meniu generos, oamenii ar alege cu mai multă ușurință o salată în locul unei pizza cu multe calorii sau o înghețată de căpșune în locul uneia de ciocolată”, au explicat cercetătorii.
În timpul desfășurării experimentului, participanții au fost rugați să aleagă între mai multe sortimente de înghețată, unele – dietetice, altele – normale. S-a constatat că grupul care a avut de ales dintr-o gamă mai largă de sortimente a optat pentru cele dietetice.
În același fel, atunci când participanții la studiu au avut posibilitatea de a se servi de pe o tavă ce conține prăjituri și fructe, acestea din urmă au fost preferate atunci când gama de sortimente a fost mai variată.
„Deși, în general, opțiunile mai sănătoase sunt mai ușor de justificat, contextul poate oferi explicații pentru răsfățul culinar”, au scris autorii studiului în concluzii.
„De exemplu, atunci când depun efort la un test dificil, oamenii își pot oferi o scuză accesibilă pentru a se răsplăti. În același fel, persoanele care se angajează în activități de voluntariat simt că și-au câștigat dreptul de a se răsfăța. Astfel, gama de sortimente influențează alegerile, însă tipul specific de opțiune va depinde întotdeauna de justificarea accesibilă”, au explicat oamenii de știință.