Prepararea în casă a hranei pentru bebeluși este un proces cât se poate de ușor, iar avantajul cel mai mare este acela că știți exact ce ingrediente folosiți. Puteți fi sigur că micuțul dumneavoastră nu intră în contact cu zaharuri sau conservanți, substanțe dăunătoare pentru sănătatea lui.
Odată cu creșterea și dezvoltarea bebelușilor, alimentația acestora trebuie diversificată din ce în ce mai mult. Organismul lor începe să aibă nevoie și de altceva, în afară de laptele matern sau laptele praf vitaminizat prescris de medicii pediatri. În general, primele alimente introduse în dieta micuților, în afară de lapte, sunt cerealele speciale pentru bebeluși. Numai că, în afară de acestea, în alimentația micuților ar trebui să fie incluse, încet-încet, și legume de diverse sortimente, dar și carne, și fructe.
Dintre acestea, dovlecelul, cartoful dulce și morcovul sunt primele care pot fi introduse în dieta bebelușilor, ele având un aport de vitamine și minerale semnificativ și fiind, totodată, bine tolerate de sistemul digestiv al celor mici. Alegeți să preparați mâncarea bebelușului din legume crescute organic (dacă sunt din propria grădină este și mai bine). Spălați-le foarte bine, curățați-le de coajă dacă este nevoie, apoi tocați-le în bucățele de aceeași dimensiune. Fierbeți legumele la abur până când acestea se înmoaie (cam zece minute), apoi pasați-le, fie cu ajutorul unui mixer electric, fie într-un blender, până când capătă consistența dorită. Dacă vreți ca pasta să fie mai moale, puteți „lungi” compoziția cu apa în care au fiert legumele. În plus, în acest fel, o parte dintre substanțele nutritive care s-au pierdut prin fierbere ajung din nou în preparat. Altă variantă de subțiere a pastei ar fi ca, în loc de supa de legume, să folosiți lapte (matern sau lapte praf).
Hrana pentru bebeluși, la congelator
Utilizând acest procedeu, puteți prepara mai multă hrană pentru bebeluși decât este nevoie într-un anumit moment, pentru că, după ce legumele sunt pasate sau făcute piure, pasta respectivă poate fi păstrată fără nici o problemă în congelator, chiar în tăvița în care de obicei puneți apă pentru a obține cuburi de gheață. Pur și simplu umpleți spațiile din tăviță cu pasta preparată, apoi puneți totul în pungi pentru congelator. Aduceți-vă aminte să notați pe fiecare pungă (sau să puneți o etichetă) data preparării, pentru a ști exact când și cât timp le puteți folosi.
Pentru micuții pretențioși
Din cauză că bebelușii se obișnuiesc destul de greu cu noile arome și texturi ale mâncării, în special dacă sunt mai pretențioși, este posibil să fie nevoie să întrerupeți alimentația cu legume, după ce i-ați servit micuțului o astfel de masă. Astfel, dacă vedeți că după ce a mâncat prima dată legume, bebelușul este îndărătnic și nu le mai vrea, lăsați să treacă un timp și abia apoi încercați din nou. Există și bebeluși mai „aventuroși”, care mănâncă tot ce primesc, în schimb, alții sunt mai mofturoși și e posibil să fie nevoie să încercați de zece ori până când vor accepta respectivul fel de mâncare.
Diversificarea meniului
După ce bebelușul s-a obișnuit cu legumele „de început” (dovlecel, cartof dulce sau morcov), puteți extinde meniul. Adăugați broccoli și fasole verde, pe care va trebui să le preparați după procedeul descris mai sus. Indiferent cât de multe legume reușiți să introduceți în dieta micuțului, cel mai important este să îi dați să mănânce mai rar legume cu valori nutritive mici, ca, de exemplu, cartofi.
La fel de important este să țineți o evidență a alimentelor pe care le-ați introdus în dietă, asigurându-vă că lăsați să treacă patru zile, cel puțin, înainte de a diversifica din nou meniul. Astfel, veți putea monitoriza starea copilului și vă veți putea da seama de eventualele alergii pe care le-ar putea suferi. Dacă introduceți mai multe legume deodată, nu o să știți care dintre ele a declanșat o alergie și va trebui să o luați de la capăt.
Dacă bebelușul a acceptat toate alimentele pe care i le-ați dat separat, puteți începe să combinați ingredientele. Sau puteți prepara, cu ajutorul blenderului, supe, tocănițe sau paste de diverse consistențe, în funcție de preferințele pe care le arată cel mic. După ce primele legume au fost integrate, teoretic ,bebelușul poate consuma hrană de aceeași consistență cu cea pe care o consumă adulții, condiția fiind să nu fie prea sărată, prea condimentată sau iute.
Carnea și fructele
Carnea poate fi și ea introdusă în meniul bebelușului, pasată la consistența dorită. Condiția ar fi să nu fie grasă. Carnea se pasează mai greu, însă nu este imposibil. Ca și în cazul piureului de legume, atunci când pasați carnea „subțiați” pasta cu apă ori lapte sau, ca să vă fie mai ușor, patru zile pasați-o împreună cu legumele fierte din supă.
Fructele mai tari, ca, de exemplu, merele sau perele, trebuie fierte puțin în apă, până când se înmoaie, apoi se prepară la fel ca și legumele. Fructele moi, cum ar fi bananele și avocado, se pasează pur și simplu și se servesc bebelușului ca atare, fără să mai fie nevoie să fie procesate în vreun fel. Specialiștii în nutriție pediatrică recomandă ca fructele să fie introduse de-abia după ce micuțul s-a obișnuit cu legumele, pentru că altfel copiii vor tânji numai după fructele dulci și vor strâmba din nas la legume.
Meniu sănătos pentru bebelușul dumneavoastră
