Marinatele oferă un gust deosebit fripturilor



Marinatele reprezintă cea mai bună soluție pentru a da o aromă deosebită cărnii sau peștelui. Puteți prepara, în funcție de preferințele dumneavoastră culinare, dar și de produsele pe care le aveți în bucătărie, marinate condimentate, picante, dulci sau exotice.
Unele metode de coacere a cărnii tind să o deshidrateze. De asemenea, expunerea la temperaturi prea ridicate poate afecta consistența sau gustul acesteia. Anumite tipuri de carne, în schimb, au tendința de a se usca în momentul prăjirii (vânatul), iar altele trebuie să fie tratate în prealabil, pentru a scăpa de gustul neplăcut (carnea de oaie).
În mod tradițional, marinatele se fac pe bază de ulei de măsline, însă puteți folosi și alt fel de ulei, cum ar fi cel de susan, sau puteți înlocui uleiul cu alte ingrediente lichide, cum sunt sosul de soia, vinul roșu sau alb, oțetul, iaurtul, mierea, sucul de lămâie sau de portocale etc.
Puteți, de asemenea, realiza nenumărate combinații de ingrediente. Esențial este să preparați o cantitate suficientă de marinată, pentru ca aceasta să acopere complet carnea. Cantitatea ideală este de cel puțin 250 de mililitri de marinată pentru un kilogram de carne.
Ce se pune în marinată?
Pentru o marinată simplă este suficient să amestecați plante aromate cu ulei de măsline. Puteți, de asemenea, să adăugați condimente precum muștar, usturoi, piper, ghimbir sau boia. Totodată, vă puteți folosi de legumele pe care le aveți la dispoziție (morcovi, roșii sau țelină), pe care să le tăiați în bucăți mici și care vor aroma și mai mult marinata dumneavoastră. Nu ezitați să puneți boabe de porumb și nu uitați de sucul de lămâie, care este ideal pentru marinarea peștelui.
Cât timp trebuie să așteptăm?
Cu cât se lasă mai mult carnea la marinat, cu atât ea se va impregna mai bine cu savoarea produselor pe care le-ați folosit. O puteți lăsa câteva zile – mai ales dacă ați folosit condimente indiene -, o noapte sau doar câteva ore, în funcție de gustul fiecăruia. În general, carnea mai teioasă trebuie lăsată mai mult timp la marinat. Carnea roșie (cea de mânzat sau de miel) trebuie lăsată minimum patru ore, cea de porc sau de pui, între două și patru ore, vânatul trebuie lăsat minimum opt ore, iar verdețurile și legumele, între 30 de minute și o oră.
Trebuie să mai știți că, în cazul marinatelor care conțin suc de lămâie și care se prepară în special pentru carnea de pește, nu trebuie să lăsați să treacă mai mult de trei ore.
Diverse arome
În funcție de preferințele dumneavoastră, puteți prepara marinate picante, exotice, dulci sau caramelizate. Pentru realizarea unei marinate picante, puneți în o sută de centilitri de ulei de măsline un ardei iute tăiat mărunt, o linguriță de boia, câteva boabe de piper verde și/sau ghimbir, chimen și paprika. Atenție însă să nu realizați o compoziție mult prea picantă pentru gustul dumneavoastră sau al invitaților.
Pentru a prepara o marinată exotică, înlocuiți uleiul de măsline cu laptele de nucă de cocos, în care adăugați curcuma, curry sau ghimbir. Puteți folosi, de asemenea, un pic de sos de soia, ardei sau piper.
În cazul în care doriți să obțineți o marinată dulce-acrișoară, amestecați în uleiul de măsline un pic de miere și oțet sau miere și muștar. Pentru a face o marinată dulce, folosiți miere și/sau zahăr, ketchup, sirop de arțar sau cola. Pentru carnea de porc sau de pui mai puteți prepara marinată înlocuind uleiul cu sos de soia, în care să adăugați un pic de miere sau de sirop de arțar.
Nu doar pentru carne
Puteți pune la marinat atât bucăți de legume, cât și de fructe. Pentru legume folosiți ulei de măsline amestecat cu mirodenii și condimente. Pentru fructe, folosiți un lichid dulce (miere, sirop de arțar sau de trestie de zahăr) pe care puteți să îl amestecați cu scorțișoară, vanilie etc. Puteți adăuga un pic de rom sau de lichior.
Mici trucuri
Pentru ca marinata dumneavoastră să fie delicioasă, folosiți numai recipiente din sticlă sau porțelan. Evitați aluminiul, inclusiv pentru ustensile (cuțit, linguri, furculițe etc.), deoarece oxidează. Puteți pune carnea pe care doriți să o marinați într-o pungă pentru congelat din plastic. Vărsați în aceasta marinata, apoi închideți punga ermetic. Folosiți condimentele întregi, deoarece acestea sunt mult mai parfumate decât cele măcinate sau pisate. Puteți folosi marinata și în timpul prăjirii cărnii. Turnați-o în tigaie și lăsați-o pe foc până scade aproape complet. Ceea ce rămâne poate constitui sosul ideal pentru friptura dumneavoastră. Dacă folosiți carne sau legume congelate, acestea trebuie decongelate complet înainte de a fi marinate. Recipientul cu marinată trebuie ținut la frigider, acoperit, urmând să fie scos doar înainte de a fi gătită carnea. Nu uitați că este esențial ca produsele pe care le marinați să fie în întregime acoperite de lichid.