Marea asemănare dintre Charlie Chaplin și Ponta



Îi aud pe unii care își exprimă dezamăgirea față de o personalitate publică, față de un partid sau de o instituție a statului, în care și-au pus cândva speranțe. Dar cele mai mari dezamăgiri ni le aduc idolii noștri, cei pe care îi admiram. Pe mine, cel mai tare până acum m-a dezamăgit Charlie Chaplin. Da, da, chiar el.
Nu prea se știe că Chaplin a fost acuzat și a fost găsit vinovat de plagiat. Ca Victor Ponta. Numai că el nu a plagiat un doctorat fără glorie, ci ideea unui film. Și nu orice film, ci o capodoperă mondială. Capodopera capodoperelor: filmul ”Dictatorul”.
Chaplin a manglit fără jenă scenariul, care aparținea – țineți-vă de un scaun, de o masă, de o bară de striptiz, de orice! – unui scriitor născut în Galați. Konrad Bercovici. Evreu, da. Evreu care a făcut carieră în America. Inițial, cei doi s-au înțeles să facă filmul după o povestire de Bercovici, dar apoi Chaplin i-a tras țeapă.
În anul 1947, Bercovici l-a dat în judecată pe Chaplin, cât era el de Chaplin. Și a câștigat procesul destul de greu, pentru că Chaplin inițial a mințit. Dar Bercovici a venit cu martori, care au asistat la înțelegerea inițială.
La urmă, marele comedian a fost obligat să plătească despăgubiri, arzătoare chiar și pentru chimirul lui încăpător: 95.000 de dolari! O sumă enormă pentru anul 1947, când un automobil Ford costa 1.500 de dolari, o casă 13.000 de dolari, iar salariul mediu anual era de 3.500 de verzișori.
Cu toate astea, cred că suma plătită este infimă. Nici nu cred că vreo sumă – oricât de mare – poate acoperi o asemenea hoție. Pentru că gloria a rămas la Chaplin. De Bercovici azi nu mai știe nimeni.
Și mai am o întrebare; desigur, retorică. Dar dacă se întâmpla invers, adică un evreu să plagieze o creație de-a lui Chaplin? Oare atunci ce se întâmpla? Cu cât la sută ar fi crescut antisemitismul în lume?



Recomandări