Mâncăruri specifice de Paști



Miel cu rozmarin
Cantități:
1 pulpă miel
3 linguri ulei măsline
2 căței usturoi
˝linguriță rozmarin
sare, piper
500 gr pastă tomate
1 legătură mărar
150 ml vin alb
Pulpa de miel se înțeapă cu vârful unui cuțit, se împănează cu usturoiul, se unge cu ulei, se condimentează cu sare, piper, rozmarin și se introduce la cuptor (încălzit în prealabil) timp de 40-45 minute. Din timp în timp se stropește cu puțină apă. Cu 10 minute înainte de a fi scos din cuptor se adaugă pasta de tomate dizolvată în puțină apă și se adaugă vinul. Când este scos din cuptor se presară mărar tăiat fin.
(www.bucataria.ro)
Pască
Pentru ca masa de Paște să fie completă, nu trebuie să uitați de pască. Este vorba într-adevăr de tradiționalul cozonac care o singură dată pe an se umple cu diverse amestecuri. Puteți opta pentru brânza de vaci sau ciocolată, dar cunoscătorii recomandă în primul rând smântâna.
Ingrediente pentru aluat:
– o lingură drojdie;
– 1 kg. de făină,
– 8 gălbenușuri,
– coajă de lămâie,
– o cană cu lapte dulce,
– 300 g de zahăr,
– 200 g de unt.
Ingrediente pentru umplutură:
– 1 kg de smântână,
– 5 gălbenușuri,
– vanilie,
– coajă rasă de lămâie,
– 100 g stafide,
– 200 g de zahăr,
– sare.
Mod de preparare:
Frământați un aluat ca de cozonac pe care îl lăsați să crească pentru câteva ore. Apoi împărțiți cantitatea de aluat în 3 părți: una o veți folosi pentru a o întinde pe toată dimensiunea tăvii, unsă în prealabil cu unt. Rulați sub forma de sul celelalte doua bucăți și aranjați-le pe marginea tăvii, astfel încât să formeze un cerc.
Umplutura o faceți amestecând zahărul cu gălbenușurile până se omogenizează și apoi adăugați stafidele, coaja de lămâie, vanilia, sarea și smântâna. Puneți amestecul în mijlocul tăvii și dați la cuptor. Când vedeți că aluatul s-a rumenit puteți să scoateți pasca din cuptor și să o puneți pe un platou sau farfurie. Nu uitați că, la fel ca orice cozonac, pasca trebuie ferită de frig și acoperită cu ceva.
(www.ele.ro)