Mâncarea chinezească este mult mai benefică pentru sănătate decât am fi fost tentați să credem.
Din câte se pare, extractul parțial purificat de drojdie orez roșu chinezesc reduce riscul producerii unui al doilea atac de cord la 45 la sută dintre persoanele care au suferit deja un infarct.
În plus, Xuezhikang, cum este numită substanța, reduce cu o treime mortalitatea cardiovasculară și totală și cu două treimi pe cea oncologică, după cum s-a observat la cei peste 5.000 de pacienți cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani, monitorizați timp de cinci ani pentru acest studiu clinic.
Cercetările au fost coordonate de David Capuzzo, de la Jefferson’s Myrna Brind Center of Integrative Medicine (USA), și Zonliang Lu, de la Fuwai Hospital din cadrul Chinese Academy of Medical Science (China).
„Este foarte îmbucurător, pentru că este vorba de un produs natural, cu foarte puține efecte colaterale. Locuitorii din Orientul Îndepărtat au consumat mii de ani drojdia de orez roșu ca aliment, însă până acum nimeni nu studiase acest produs din punct de vedere clinic. Suntem foarte încântați de rezultate”, este de părere Capuzzo.
Pentru acest studiu, au fost examinați pacienți care suferiseră un atac de cord cu un an în urmă.
Acestora li s-au administrat două capsule de 300 miligrame de Xuezhikang (Xzk) sau un placebo pe zi, toți fiind monitorizați timp de cinci ani. Capsulele conțineau și o combinație de lovastatin, ergosterol și alte substanțe.
„Este uimitor că un astfel de produs natural are un efect atât de benefic. Dacă testele și studiile ulterioare vor confirma aceste rezultate, sper ca Xzk-ul să devină un important agent terapeutic pentru a trata problemele cardiovasculare, dar și pentru prevenirea acestor maladii. Însă trebuie să recunoaștem că nu știm încă exact cum funcționează drojdia de orez roșu. Ingredientele exacte ale capsulei nu au fost încă izolate și studiate”, a mai precizat specialistul.
