În perioada 17–18 iulie, Parcul Național Călimani a găzduit evenimentul internațional „Youth at the Top”, desfășurat simultan în mai multe arii protejate din Alpi și Carpați. Ajuns la a 11-a ediție, evenimentul a adus împreună tineri pasionați de natură, educație ecologică și aventură, pentru o experiență activă de explorare a mediului montan.
Sub tema „Urmele noastre în Carpați”, participanții, în special elevi și adolescenți, au fost invitați să observe impactul activităților umane asupra mediului montan.
În zona Șaua Negoiului, a Vârfului Rețitiș, cât și la fosta exploatare de sulf, participanții au explorat zona pentru a identifica urmele pe care oamenii le lasă în natură, de la marcaje turistice, poteci, stâne, exploatări de sulf sau schimbări subtile ale peisajului. Micii exploratori au participat la ateliere educative, jocuri cu tematică de mediu și discuții despre moduri sustenabile de lucru în Parcul Național Călimani, fiind provocați la o dezbatere despre influența factorului antropic asupra mediului. Totodată, tinerii au observat și învățat despre importanța microhidrocentralelor aflate în apropierea Parcului Național Călimani, care pentru producerea energiei electrice folosesc puterea apei râului Neagra, care a fost afectat de exploatarea de sulf, apa fiind poluată, dar care prin această activitate a căpătat o importanță deosebită.
„Aceste zile petrecute în natură au fost un prilej de învățare activă, drumeție, cât și conectare cu valorile protejării naturii. Tinerii au demonstrat curiozitate, spirit critic, dar și bucuria și dorința de a contribui la păstrarea frumuseții și integrității peisajului montan, devenind ambasadori în comunitățile lor. Rezultatul acestei activități a fost o experiență munte/natură/om și conștientizarea valorii elementelor naturale. Protejați biodiversitatea Parcului Național Călimani și a ariilor naturale protejate, luați cu voi doar bucuria, liniștea și frumusețea locurilor! Parcul Național Călimani este un teritoriu valoros în conservarea naturii și a peisajului, care merită să fie păstrate intacte, astfel încât să se bucure și să beneficieze de frumusețea lor și generațiile viitoare”, au transmis reprezentanții parcului.
Evenimentul Youth at the Top – a 11-a ediție – este cofinanțat de către Alparc (Alpine Network of Protected Areas), care derulează acest proiect cu sprijin financiar din partea Ministerului Mediului din Germania și a Principatului de Monaco, iar participarea persoanelor a fost gratuită.




