În perioada 27-29 iunie 2025 am fost prezent în Cluj-Napoca pentru a participa la Festivalul Național „Eterna Epigramă”, aflat la cea de a XXXVI-a ediție, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate literaturii umoristice din țara noastră. Hotelul „Delaf” s-a dovedit – și de această dată! – un spațiu primitor și confortabil, iar organizatorii s-au străduit să ne ofere un program atractiv, primind aprecieri unanime din partea invitaților. În prima jumătate a zilei de sâmbătă participanții au făcut o plimbare prin frumosul oraș situat la poalele Feleacului, pentru ca după-amiază să fie prezenți, in corpore, la festivitatea de premiere ce a avut loc în foaierul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” și la spectacolul organizat cu această ocazie. De secțiunea „Epigramă” s-a ocupat Cenaclul „Satiricon” – președinte Petru Ioan Garda, secțiunea „Parodie” s-a aflat în grija Asociației Culturale „Revista Izvorul Someșului” din localitatea Șanț, județul Bistrița-Năsăud – reprezentată de inimoșii profesori Grigore și Adela Cotul (Grigore fiind directorul revistei, dar și secretar literar la „Satiricon”), iar secțiunea „Carte” a fost organizată și premiată de către Biblioteca Județeană. În luarea sa de cuvânt, domnul George Corbu – președintele Uniunii Epigramiștilor din România – a ținut să adreseze cuvinte de laudă Festivalului clujean, amintind și faptul că anul acesta se împlinesc 35 de ani de la înființarea uniunii noastre de creație, prilej cu care i-a felicitat, încă o dată, pe toți epigramiștii români.
Colegi sosiți din toată țara – chiar și de dincolo de Prut! – precum și cei din cenaclul „Satiricon” au reușit să aducă zâmbete pe buzele spectatorilor prin recitarea unor creații pline de umor, inspirate dintr-o realitate care nu ne lasă, niciodată, fără… materie primă.
Premiile au purtat numele cunoscuților oameni de cultură clujeni Eugen Albu, Cornel Udrea și Silvia Popescu (toți odihnindu-se… dincolo și în eternitatea amintirilor noastre), iar domnul Vasile B. Gădălin a mai acordat, în nume personal, două premii numite „Ilie Călian” și „Petru Poantă”. Priceputul moderator al… ostilităților a fost poetul și epigramistul Gavril Moisa, pe alocuri secondat din sală (cu comentarii umoristice!) de către domnul Mihai Teognoste.
După premiere a urmat un frumos spectacol de divertisment care a cuprins muzică ușoară – Dan Băgărean, muzică folk – Daniel Bratu, poezie – Anamaria Ghidiu și Constantin Moldovan, totul culminând cu explozivul show de caricatură comentată susținut de către cunoscutul și apreciatul artist Costel Pătrășcan din Brăila, care a fost frenetic aplaudat de către cei prezenți.
S-au făcut fotografii de grup și fiecare cu… cine a dorit (personal, m-a bucurat enorm revederea cu Georgeta Resteman, o prietenă poetă pe care n-o mai întâlnisem de peste un deceniu!), apoi ne-am îndreptat către locația unde s-a organizat masa festivă, adunarea fiind caracterizată de o bună dispoziție… accentuată la care au contribuit licoarea bahică, dar și concursul ad-hoc de epigramă premiat cu trofee… ingenioase – câștigător domnul Florin Rotaru.
Noaptea a fost odihnitoare (ce-i drept, pentru unii ceva mai… scurtă!), iar dimineața am servit un mic dejun presărat cu îmbrățișări de bun rămas, după care – aproape toți – ne-am pornit înspre locurile de baștină murmurând, osteniți, spusele viteazului sergent din cunoscuta poezie a lui Alecsandri: „mai lungă-mi pare calea…” Spun „aproape toți” deoarece unii mai… îndărătnici l-au „călcat” la Pata (lângă Cluj) pe colegul Radu Păcurar (vicepreședinte „Satiricon”) care, deja conform tradiției, i-a ospătat în minunata sa grădină udată cu… de toate.
O importantă donație din partea unui academician clujean, sponsori ca grupul de firme Oncos, Neon Lighting, CTP Cluj-Napoca și Hotel Delaf, precum și minunatul parteneriat cu cotidianul „Făclia” de Cluj, au contribuit la reușita deplină a Festivalului, toți binemeritând mulțumiri și evidențieri.
Gânduri speciale pentru cititorii rubricii mele, cei care, sunt convins, apreciază din ce în ce mai mult epigrama și pe cei care o slujesc cu pricepere și dedicație.
Sper să continuăm călătoria în lumea versului și a poantei… Sănătate de-ar fi, prieteni!
ANALIZĂ
Am făcut o analiză
Și pot spune, fără teamă:
Am ieșit demult din criză;
Însă… doar în epigramă!
Constantin Moldovan
Până săptămâna viitoare vă doresc să fiți iubiți, iubind!