Gala „Top 10 Suceveni”, un eveniment ajuns la cea de-a V-a ediție, care va avea loc vineri, 16 decembrie, de la ora 18:30, la Conacul Domnesc din Șcheia, premiază performanța, dar, în același timp, este o gală exclusiv caritabilă. Organizatorii, Monitorul de Suceava, Camera de Comerț și Industrie Suceava, Conacul Domnesc și Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, vor recompensa zece oameni care s-au remarcat prin lucrurile frumoase pe care le-au făcut pentru semenii lor sau prin performanțele realizate în diverse domenii. Gala „Top 10 Suceveni” este un eveniment exclusiv caritabil, astfel că din vânzarea invitațiilor, din donații și banii proveniți de la licitațiile organizate în cadrul evenimentului, în cei patru ani care au trecut de la debut, au fost ajutați tineri care fac performanță, dar care au o situație financiară deficitară și nu numai. Evenimentul de vineri va fi transmis în direct de Bucovina TV și pe www.monitorulsv.ro.
Obiecte donate pentru licitații
Zeci de obiecte au fost donate, în fiecare an, de oameni generoși, pentru Gala „Top 10 Suceveni”, obiecte care au ajuns, în urma licitațiilor, în posesia altor oameni cu suflet, care, în acest fel, au dorit să sprijine cazul social prezentat în cadrul evenimentului. Mai multe persoane au dorit an de an să doneze obiecte pentru licitațiile ce au fost organizate în cadrul galelor, oameni cărora organizatorii le mulțumesc și le sunt recunoscători. Miercuri, 14 decembrie, sucevenii vor afla din paginile Monitorului de Suceava mai multe date despre fiecare obiect scos la licitația din acest an, din cadrul ediției a V-a a Galei „Top 10 Suceveni”.
Fotografii, timbre, ziare vechi, la licitațiile de la prima ediție
Pe parcursul primei ediții a Galei „Top 10 Suceveni”, din decembrie 2012, printre obiectele scoase la licitație s-au numărat un pachet de ziare vechi de dinainte de 1900, precum și două fotografii vechi, originale, din 1900, adjudecate de omul de afaceri Constantin Arion, manager SC Foresfalt SRL. Administratorul Global Desing Suceava, Florin Croitoru, a fost câștigătorul unei vederi din 1938, cu timbre din acele vremuri, și al unui pachet de ziare din anul 1990, numere de colecție, printre care „Carul cu Vorbe”, „Cațavencu” ori „Tinerii Revoluției” – nr. 3, primul ziar independent apărut în județul Suceava. Florin Hrebenciuc (SC Proact SRL) a plecat de la Gala „Top 10 Suceveni”, ediția I, cu o fotografie cu regele Mihai, realizată la Putna, la prima vizită în România după exil, precum și cu un ziar Monitorul de Suceava din 1997, cu vizita cuplului regal la Putna în anul în care a petrecut Paștele la această mănăstire.
Cea de-a patra licitație și ultima organizată în cadrul galei a fost câștigată de Sorin Iacob. Managerul SC Loial SA a achiziționat cu 1.400 de lei un ziar Monitorul de Suceava chiar din ziua respectivă, ziar cu autografele tuturor persoanelor care s-au implicat în organizarea evenimentului inedit. Vederea și fotografiile vândute la licitații au fost donate de jurnalistul Nicu Amurăriței, iar ziarele vechi de Tiberiu Avram, redactorul-șef al Monitorului de Suceava. Banii rezultați în urma licitațiilor au ajuns în contul unei familii din Zvoriștea care avea un copil grav bolnav.
Lucrări de grafică, tablouri, cărți, adjudecate la ediția a II-a a Galei
La cea de-a doua ediție a Galei „Top 10 Suceveni” s-au vândut la licitații tablouri, cărți, lucrări de grafică. Tabloul „Strigăt tăcut”, lucrare realizată în creion, donată de artistul sucevean Lucian Mînecan, a fost cumpărat la licitație de arhitectul Bogdan Adomniței. O colecție de cărți editate între anii 1921-1946, donată de scriitorul Ion Drăgușanul, a fost cumpărată de primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman. Tabloul „Floarea-soarelui”, pictură în ulei, în tehnica cuțitului de paletă pe pânză, lucrare donată de artista Cristina Hreamătă Macoveiciuc, a fost adjudecată la licitație de senatoarea Steliana Miron.
Pentru două lucrări de grafică, „Metamorfoză” și „Frumusețe și pericol”, donate de elevul Nicolae Titus Ungureanu, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, secția arhitectură, s-a dat o bătălie mai lungă. Dumitru Popescu a obținut lucrarea „Frumusețe și pericol”, primind în plus, ca bonus, grafica executată de Nicu în timpul galei. Lucian Goian a plecat acasă cu lucrarea de grafică „Metamorfoză”. Colecția iconografică „Illustrierte Bukowina”, lucrări donate de scriitorul Ion Drăgușanul, a fost cumpărată de secretarul Primăriei Suceava, Ioan Ciutac.
La licitație a fost scos și „Orientatul”, o sculptură în lemn donată de artistul Toader Ignătescu, care a fost cumpărată de profesorul Romeo Istrate. Tricoul „Goian”, donat de fotbalistul Dorin Goian, tricoul original purtat de sportiv în meciul România – Ungaria de pe 6 septembrie 2013, scor 3 – 0, a fost câștigat la licitație de Iosif Manuel, patronul caselor de amanet Amada.
Toate persoanele care au licitat și au cumpărat obiecte în cadrul galei au făcut-o în primul rând din dorința de a sprijini cazul social prezentat în cadrul evenimentului: elevul Nicolae Titus Ungureanu, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, care vrea să devină arhitect.
Obiecte donate în scop caritabil, la ediția a III-a
După scenariul deja cunoscut de la primele două ediții ale Galei „Top 10 Suceveni”, un moment important în programul manifestării din 2014 a fost cel al licitațiilor mai multor obiecte donate special pentru acest eveniment inedit. Prima licitație a adus în fața spectatorilor două cărți. Prima, „Negustorul de începuturi de roman”, a maestrului Matei Vișniec, cu autograful acestuia special pentru câștigătorul licitației, carte donată prin intermediul poetei Carmen Steiciuc, a fost adjudecată de omul de afaceri Dumitru Mihalescul, patronul firmei Marelvi. A doua carte, donată de preotul Gabriel Herea, „Ultimele zile ale orașului Pompei”, tradusă în limba română și tipărită la Iași, în 1856, a ajuns în posesia Sorinei Dimofte, administrator la SC Contasist.
Anul trecut au fost licitate și două „Bijuterii ovoidale”, realizate în tehnica tradițională huțulă de artista Lucia Condrea, care au fost achiziționate de Liliana Agheorghicesei, președinta Federației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Tabloul în ulei „Flori de măr”, semnat de artistul plastic sucevean Iosif Csukat, a fost cumpărat de omul de afaceri Dumitru Mihalescul. Pictorul sucevean Lucian Mînecan a donat încă de la prima ediție a Galei „Top 10 Suceveni” câte un tablou care să fie vândut la licitație în scopuri caritabile, iar pentru ediția de anul trecut a oferit o lucrare realizată în creion, „Bunica”. Lucrarea a fost adjudecată de consilierul local Gavril Vîrvara.
O colecție impresionantă de reviste „Magazin istoric” (268 de numere, din anii 1968-1990), legate în 15 volume, cu sprijinul partenerilor de la Mușatinii, a ajuns în proprietatea lui Ovidiu Costan, directorul societății Doxar. Deși nu a putut să fie prezent la eveniment, fotbalistul Lucian Goian a trimis un tricou al lui Ciprian Marica, tricou pe care sunt și autografele celorlalți fotbaliști ai reprezentativei naționale. Cea mai mare ofertă a fost făcută tot de patronul de la Marelvi, Dumitru Mihalescul. Lucrarea „Interferență” a pictorului Radu Bercea, din Gura Humorului, a fost adjudecată de senatorul Ovidiu Donțu, în timp ce tabloul „Roze” – o pictură în ulei, în tehnica cuțitului de paletă, lucrare donată de Cristina Hreamătă Macoveiciuc, a fost cumpărat de senatoarea Steliana Miron.
„Actualitatea românească. Europa liberă, în direct”, a fost prezentarea originală care a dat tonul unei alte licitații: un aparat de radio Terta T 325, funcțional, produs în Ungaria în 1956 (donat de colegul nostru Nicu Amurăriței). Aparatul, cu tot cu mileul și peștele de sticlă din dotare, a ajuns la Vasile Mocanu, directorul Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Alte două lucrări de-ale pictorului Radu Bercea, două tablouri cu peisaje, în acuarelă, au ajuns în colecția personală a omului de afaceri Dumitru Mihalescul. Două lucrări semnate de colegul nostru de redacție Tiberiu Cosovan, lucrări prezentate în prima expoziție de linogravură din Suceava, au fost adjudecate de un alt reprezentant al mass-media, Cătălin Săcrieriu, de la Radio Top 91. Fiind un eveniment caritabil, banii strânși în urma licitațiilor făcute în cadrul manifestării au avut un singur scop, de a-l ajuta pe Florin Pitic, acum elev la Liceul cu Program Sportiv Suceava, să nu renunțe la visul său: acela de a ajunge un mare campion la atletism.
Vânzarea unor bunuri, la licitație, pentru dotarea unei unități medico-sociale din Dolhasca
Anul trecut, la ediția a IV-a a Galei „Top 10 Suceveni”, a existat o formă de antrenare socială în scop caritabil care nu s-a limitat doar la simplul gest de donație, ci s-a bazat pe competiție. Strângerea de fonduri pentru o cauză umanitară a avut ca pretext vânzarea unor bunuri, vânzare către cei care au oferit, desigur, prețul cel mai bun, în cadrul licitațiilor. De aceea, o componentă a evenimentului, organizat de Monitorul de Suceava, Camera de Comerț și Industrie Suceava, Conacul Domnesc și Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, a fost licitarea unor obiecte oferite în scop caritabil (bunuri donate, care reprezintă valori materiale/sentimentale apreciabile).
Printre obiectele donate anul trecut s-au numărat „Bătrânii”, autor Ovidiu Ambrozie Bortă (BOA), caricaturist, portretist, pictor; „Bujori”, o pictură în ulei, în tehnica cuțitului de paletă, realizată de artista Cristina Hreamătă Macoveiciuc, profesor de arte plastice la Palatul Copiilor Suceava; „Lada de zestre a județului Suceava” și afișul filmului „Ștefan cel Mare”, cu autograful regizorului Mircea Drăgan, donate de Cătălin Nechifor; „Variațiuni”, o lucrarea în alto-relief a maestrului Radu Bercea, o nouă mostră din șirul numeroaselor experiențe reușite în domeniul decorativului ale artistului humorean; Halbe de bere, trei căni bavareze de bere, două din porțelan și una din sticlă, donate de familia Mariana și Peter Frei; un televizor Telecolor funcțional, produs în anii ‘80, televizoarele Telecolor fiind primele televizoare color produse în România; „Brâncuși”, lucrare realizată de cunoscutul actor, regizor și scriitor Horațiu Mălăiele și donată Galei „Top 10 Suceveni”; un aparat de proiecție și film, donat de jurnalistul Nicu Amurăriței; tricoul echipei naționale de rugby a României, donat de Mihai Macovei, unul dintre cei mai importanți rugbyști români; „De veghe”, donată de Sorin Iacob, pictură realizată de Geo Ungureanu, mesagerul unui limbaj plastic amalgamat, care se sustrage oricăror încercări de a-l turna în tipare, un artist care trăiește exclusiv din pictură; „Mănăstirea Voroneț”, donată de Marius Ursaciuc, lucrare realizată, într-o tehnică specială, de Ștefan Popa POPA`S, unul dintre cei mai cunoscuți artiști români pe plan internațional.
Obiectele care au fost donate pentru licitații s-au vândut cu sume cuprinse între 500 și 2.000 de lei. Tuturor celor care au achiziționat obiectele scoase la licitație artistul Ovidiu Ambrozie Bortă BOA le-a dăruit și câte un portret, realizat ad-hoc. Suma rezultată la ediția 2015 a Galei ”Top 10 Suceveni” a fost donată pentru dotarea unei unități medico-sociale din Dolhasca, înființată la inițiativa preotului paroh Gheorghe Saftiuc.