În urmă cu câteva săptămâni, pe cerul de deasupra fermei din apropierea localității Dumbrăveni s-au adunat nori negri, amenințători. Pentru familia Mătrășoaia, ploaia torențială care a urmat putea pune la pământ munca de câteva luni de zile. Totuși, Dumnezeu a ținut cu Vasile Mătrășoaia, iar legumele pe care le cultivă cu pasiune și dragoste au fost salvate, iar acum arată ca în revistele distribuite pe piață de marii producători de profil.
„Apa a fost de aproape jumătate metru, iar dacă mai ploua 10 minute probabil că nu mai rămânea nimic. Am spus că nu mai salvez nimic, dar apoi am apelat la specialiștii unei firme de renume în domeniul legumiculturii, care mi-au recomandat să folosesc un produs ecologic, Osiryl pe numele său, cu ajutorul căruia am «reînviat» plantele”, a rememorat Vasile Mătrășoaia clipele de coșmar prin care a trecut.
Vasile Mătrășoaia, doi în unu: specialist și muncitor
„Căsătorit” a doua oară, dar cu legumele de la fermă, Vasile Mătrășoaia își dedică toate eforturile pentru a-și vedea „copiii” crescând și rodind. Se uită cu dragoste la fiecare fir de roșie sau gogoșar și știe mereu ce vor acești copii tăcuți. Nu i-a „certat” niciodată și spune că acesta este unul din secretele succesului, firește pe lângă multă, foarte multă muncă, și cunoștințe temeinice în domeniu.
Marea sa nemulțumire rămâne faptul că nu găsește oameni care să-l ajute la muncile de la fermă. Este și foarte exigent, dar modul cum arată grădina sa nu lasă loc de discuții inutile.
„Eu sunt și specialistul și muncitorul, că altfel nu se poate la noi. De la începutul anului au venit zeci de oameni care au lucrat 1-2 zile, cel mai mult a rezistat unul vreo două săptămâni. Apoi fug toți, de parcă banul se câștigă stând la crâșmă”, spune legumicultorul originar din Bursuceni.
Piața de desfacere, o altă problemă cu care se confruntă
Lipsa oamenilor care să câștige un ban cinstit din munca la serele și grădina sa nu este singurul motiv de nemulțumire pentru Vasile Mătrășoaia. Concurența neloială și legumele de proastă calitate care sunt vândute pe piața suceveană îi provoacă repulsie.
Deși a ridicat lângă Dumbrăveni un adevărat imperiu al legumelor, Vasile Mătrășoaia vinde doar parțial producția de roșii, ardei, gogoșari sau varză. Traseul legumelor spre casele sucevenilor trece aproape invariabil prin mâna soției, Maria, cea care este „șef de raion” peste două tarabe în Piața Mare.
„Problema este că noi avem suficiente legume, dar nu avem o piață de desfacere care să acopere producția. Din păcate, mulți oameni preferă să cumpere produse care arată frumos, dar care nu sunt calitative. Legumele de aici de la noi sunt ecologice 100%, iar prețurile abia ne ajută să ne acoperim munca și investițiile. E greu, dar atâta timp cât am putere de muncă și îmi place nu o să mă opresc”, a anunțat Vasile Mătrășoaia.
Ploile au afectat parțial și activitatea fermei de animale a familiei Mătrășoaia
Dacă pentru Vasile Mătrășoaia ploile au fost la un pas să-i distrugă culturile, Marius, fiul său, a plâns și a râs în același timp. Afacerea sa cu animale a avut și de suferit, dar a și prosperat.
„Din cauza ploilor o parte din furaje, mai exact vreo 50 de baloți de lucernă care erau pe câmp și pe care nu am reușit să-i aduc acasă, s-au deteriorat. Apa care băltea nu mi-a permis să scot animalele pe câmp aproape o săptămână, iar toate acestea mi-au dat ceva bătăi de cap”, a mărturisit Marius Mătrășoaia.
Totuși, precipitațiile au creat un imaș cu multă hrană pentru animale, iar în țarcul aflat la doi pași de ferma din Dumbrăveni acestea pasc o iarbă suficient de mare.
În fermă există 52 de bovine, din care 12 sunt vaci cu lapte, 12 sunt junici, iar restul tauri și tineret. Dacă taurii sunt îngrășați și ajung și la 800 de kg înainte de a fi vânduți, vacile îi aduc zilnic proprietarului în jur de 180 de litri de lapte.
Jumătate din această cantitate este achiziționată de un procesator din zona de munte a județului, iar restul laptelui este folosit pentru creșterea vițeilor.
Și Marius are o nemulțumire, care pleacă de la faptul că recensământul animalelor se face doar o dată la patru ani și nu în fiecare an.
„De exemplu, anul trecut aveam doar 28 de animale pentru care primesc subvenție. Acum am mai multe, dar abia în 2017 le pot trece în registre la APIA în vederea acordării subvențiilor. Este o anomalie care ar trebui remediată cât mai rapid”, spune Marius Mătrășoaia.
Ce legume cultivă și vinde Vasile Mătrășoaia
Cu ani buni de experiență în domeniu, Vasile Mătrășoaia știe că pe piață trebuie adusă o varietate cât mai mare de legume. Așa se face că anul acesta a cultivat 11 soiuri de vinete, din semințe provenite de la producători din România, Elveția, Spania și Franța. Ceva mai numeroase, 13 la număr, sunt soiurile de varză cultivate, unele dintre ele pe care deja le vinde pe piață. În serele și grădina legumicultorului din Bursuceni mai sunt șase soiuri de roșii, șapte soiuri de ardei, trei soiuri de gogoșari și patru soiuri de ardei capia.
Culturile din 2014 mai cuprind patru tipuri de conopidă, două tipuri de țelină, trei tipuri de morcov și două tipuri de pătrunjel.
Ca element de noutate, anul acesta a cultivat și brocoli. „Este o legumă cerută pe piață, iar oamenii de știință susțin că este anticancerigenă. Dacă se va adapta și va crește normal, va deveni o cultură permanentă”, a precizat Vasile Mătrășoaia.

