În mai puțin de o săptămână, 12 restaurante și unități de alimentație publică din județ au fost închise de Oficiul Județean Pentru Protecția Consumatorilor din Suceava. Odată cu 1 ianuarie 2009 a intrat în vigoare Legea 349/2002, pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, modificată prin Ordonanța nr. 5/2008, lege care îi obligă pe toți proprietarii de baruri, restaurante, discoteci sau alte unități de alimentație publică să-și amenajeze spații speciale pentru fumat, respectând o serie de norme. Deficiențe în jumătate din localurile verificate De la începutul acestei săptămâni și până acum, 25 de astfel de spații de alimentație publică din județ au fost verificate de către inspectorii OJPC, iar 12 dintre ele au fost închise temporar, până la remedierea deficiențelor, iar proprietarii unităților au fost amendați.
Controalele s-au efectuat în municipiul Suceava, dar și în alte orașe din județ, iar directorul OJPC Elena Oanea a declarat că „până la sfârșitul acestei săptămâni vor fi verificate toate unitățile de profil din municipiu, săptămâna viitoare se vor efectua controale în unitățile din celelalte orașe din județ, iar până la sfârșitul acestei luni vor fi verificate și barurile, restaurantele sau discotecile din mediul rural”.
Marea majoritate a restaurantelor închise temporar nu aveau marcate spațiile destinate fumătorilor, precum și cele pentru nefumători, multe dintre situații spațiile pentru fumători nefiind nici delimitate de restul spațiului închis al unității.
Pe lângă măsura închiderii temporare a unităților, inspectorii OJPC au aplicat amenzi contravenționale cuprinse între 250 de lei și 350 de lei, urmând ca într-un termen rezonabil, unitățile să fie din nou verificate.
„Pentru început am acordat amenzi de până la 350 de lei, deși cuantumul acestora poate ajunge și până la 1000 de lei, însă nerespectarea măsurilor impuse și repetarea abaterilor pot conduce la închiderea locațiilor până la 12 luni”, a mai precizat Elena Oanea.
Sisteme de ventilație și extinctoare în spațiile pentru fumători Legea pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun îi obligă pe proprietarii de restaurante sau alte unități de alimentație publică să își amenajeze spațiile astfel încât separeurile pentru fumători să reprezinte cel mult 50% din spațiul public închis destinat clienților, „și nu cum era până acum, când tot localul era pentru fumători, iar nefumătorii beneficiau de un spațiu mic, izolat, de multe ori situat la un nivel inferior față de restul localului”, după cum a declarat șeful OJPC Suceava, Elena Oanea.
Totodată, spațiile destinate clienților fumători trebuie să fie delimitate de restul spațiului public, astfel încât să fie asigurată izolarea completă față de acesta, să nu fie spațiu de tranzit sau acces în spațiul public, să fie dotat cu sisteme de ventilație funcționale, cu scrumiere și extinctoare și să fie marcate cu indicatoare în care să se menționeze că fumatul este permis în acea încăpere.
În cazul restaurantelor sau barurilor de dimensiuni reduse, a căror suprafață a spațiului public închis este mai mică de 100 de metri pătrați, fumatul este permis doar în cazul în care acest lucru este precizat prin afișarea de avertismente care să precizeze acest lucru.
În acest sens, șeful OJPC a precizat că „cei mai mulți dintre operatorii economici aflați în asemenea situație, și anume cu un spațiu mai mic de 100 de metri pătrați, au ales să funcționeze ca unități în care fumatul este permis”.
În ceea ce privește faptul că până acum, aproximativ jumătate dintre unitățile verificate au fost închise temporar, pentru că nu respectau normele privind fumatul în spațiile publice, Elena Oanea a spus că „toate aceste reglementări au fost publicate în Monitorul Oficial încă din luna ianuarie 2008, iar prin acțiunile noastre de informare și consiliere au fost aduse la cunoștința operatorilor economici prevederile legale. Consider că până la această dată se putea intra în legalitate”.
Controalele continuă Echipe de inspectori pentru protecția consumatorilor fac zilnic controale în restaurantele și barurile din județ. Ieri, în cadrul unui control efectuat în municipiul Suceava, un singur restaurant corespundea normelor privind fumatul în spațiile publice.
În funcție de gravitatea abaterilor și de numărul acestora, inspectorii Petrunela Flandorfer și Carmen Cramarciuc au spus că au aplicat amenzi de până la 350 de lei, amenzi care trebuie achitate integral, fără posibilitatea de a fi plătite la jumătate în decurs de 48 de ore.
Deși unii operatori economici aveau localuri în care se menționa care este separeul pentru fumători și cel pentru nefumători, aceștia încălcau legea prin faptul că spațiul pentru nefumători e mai mic decât cel pentru fumători, intrarea în unitate se face prin spațiul pentru fumători, iar accesul la toalete se face prin trecerea prin spațiul pentru fumători.
La nivel național, în doar câteva zile, zeci de unități de alimentație publică au fost închise de către inspectorii pentru protecția consumatorilor, iar controalele continuă.
Efecte
Lacăte pe 12 restaurante, din cauza fumatului






