Mâncarea franțuzească este faimoasă în întreaga lume. Nu este de mirare că în restaurantele din Paris se servesc cele mai fine și sofisticate mâncăruri.
În Paris, există mii și mii de restaurante și cafenele. În unele se poate bea doar o cafea, în altele se poate servi o gustare delicioasă, în timp ce anumite localuri oferă numai preparate de lux. Însă, în orice bistrou, calitatea mâncărurilor servite îl va încânta chiar și pe cel mai pretențios client.
Alegerea unui restaurant în Paris poate fi o adevărată provocare, tocmai pentru că există atât de multe moduri de a găti în acest oraș și pentru că oferta este foarte variată. Se găsește mâncare pe placul oricui în Paris, așa că nu vă sfiiți să încercați ceva diferit și neobișnuit, ca de exemplu specialități japoneze gătite în Franța. În funcție de preferințele dumneavoastră în materie de gastronomie, puteți încerca specialități culinare mexicane, americane, turcești, italiene, braziliene, spaniole sau indiene. În Paris, opțiunile pentru delectarea papilelor gustative sunt nelimitate.
Cel mai rafinat mod de a lua masa în Orașul Luminilor ar fi să mergeți la un restaurant de lux, însă vă avertizăm că vă va costa destul de mult. Mâncarea „haute cuisine” necesită o pregătire foarte minuțioasă, iar deliciile culinare sunt prezentate în porții foarte mici. O astfel de servire se practică, în general, la cele mai bune hoteluri și restaurante din oraș.
Cele mai multe restaurante pariziene au un „meniu al zilei”, ceea ce înseamnă că servesc anumite feluri de mâncare la prețuri acceptabile, totul fiind pregătit din ingrediente locale. Specialitățile din meniul zilei se schimbă odată cu anotimpurile și sunt, de fapt, cele mai proaspete produse pe care le oferă un restaurant.
Micul dejun la Paris
Francezii obișnuiesc să ia micul dejun în oraș. Oricine vrea să respecte această tradiție pariziană poate merge la o patiserie sau o cafenea din Paris, unde la micul dejun se servesc cornuri, diverse sortimente de pâine, numeroase varietăți de brânză și mezeluri sau produse de patiserie. Micul dejun parizian include în mod obligatoriu o cafea, fie neagră și tare, fie celebra café au lait. Foarte multe cafenele și bistrouri din Paris servesc mâncarea și înăuntru, și afară, pe terasă. Pentru a lua masa în aer liber, trebuie să plătiți o anumită taxă, care se adaugă la nota de plată. Merită însă să savurați măcar o dată cafeaua sub razele soarelui parizian.
Orele de masă
În general, în Franța magazinele sunt închise timp de două ore la prânz, acesta fiind momentul zilei când francezii servesc principala masă. În ultimul timp însă, francezii s-au adaptat la cerințele turiștilor și au deschis o serie de localuri unde se servește un fel de mic dejun întârziat, pentru cei care se află în oraș la prânz.
În cele mai multe restaurante, cina începe să fie servită de abia la ora 19.30, așa că dacă doriți să luați o gustare înainte de masa de seară, cea mai bună alegere ar fi o braserie. Un astfel de local este deschis toată ziua și aici se servește același tip de mâncare, indiferent de momentul zilei.
Mâncăruri stropite cu vinuri vechi
Vinul face și el parte din tradiția gastronomică franceză. A savura un pahar la masă este o experiență ce nu trebuie ratată la Paris, mai ales că vinurile sunt de foarte bună calitate. Pe meniul oricărui restaurant există sortimente de vin „obișnuite”, la prețuri accesibile, însă în egală măsură puteți opta pentru vinuri vechi, mai scumpe, dar de o calitate deosebită. Vinul trebuie ales în funcție de mâncare. La o cină servită într-un restaurant de lux se obișnuiește ca fiecare fel de mâncare să fie stropit cu vin.
Ca turist în Paris, trebuie să țineți seama de un lucru foarte important, mai ales când ieșiți seara în oraș. Francezilor le place să se îmbrace elegant pentru cină, de aceea în multe restaurante se cere respectarea unei etichete vestimentare și nu este permis accesul fără haină sau cravată. Prin urmare, atunci când faceți o rezervare la un restaurant parizian, interesați-vă care este codul vestimentar în localul respectiv, pentru a fi sigur că vă veți bucura de o cină perfectă.