Astăzi se împlinesc 24 de ani de când ÎPS Pimen păstorește Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. În anul 1991, pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii, PS Pimen Suceveanul a fost ales Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, înscăunarea având loc pe data de 3 martie 1991. În tot acest timp, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a desfășurat o bogată activitate liturgică, pastoral-misionară, culturală, filantropică și socială. La inițiativa ÎPS Pimen, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a construit sute de case pentru sinistrații din județul Suceava, dar și cămine pentru bătrâni.
Pimen Zainea s-a născut pe 25 august 1929, în satul Herăști, comuna Grebănu (județul Buzău), primind la botez numele de Vasile Zainea. Și-a efectuat studiile medii la Liceul din Râmnicu Sărat și la Seminarul monahal de la Mănăstirea Neamț (1948-1951). A urmat apoi studiile superioare la Institutul Teologic Universitar din București (1953-1957), iar mai târziu studii de specializare la Universitatea din Köln (1976-1977). De asemenea, între anii 1953-1957 a făcut studii la Institutul de Arte Plastice din București, obținând diploma de calificare în muzeografie. Pe 10 martie 1951, este tuns în monahism la Mănăstirea Neamț sub numele Pimen, fiind hirotonit ierodiacon (1951) și apoi ieromonah (1957). A slujit în calitate de profesor la școlile monahale de la mănăstirile Neamț și Secu (1951-1952), apoi ca pedagog la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (1952-1953). După absolvirea Facultății, a fost numit egumen, apoi stareț la Mănăstirea Putna (1957-1961). A îndeplinit apoi ascultări în mai multe mănăstiri din zona Neamțului: preot-duhovnic la Mănăstirea Văratec (1961-1962), preot la Schitul Durău (1962-1964), muzeograf la Mănăstirea Putna (1964-1974). Este ridicat la rangul de protosinghel (1966) și apoi la cel de arhimandrit (1975).
Misiuni peste hotare
În perioada 1974-1978, a fost numit ca stareț la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava. ÎPS Pimen a îndeplinit câteva misiuni peste hotare: în cadrul Arhiepiscopiei misionare ortodoxe Române din Statele Unite și Canada (1977), la Reprezentanța Patriarhiei Române din Ierusalim (1978-1979), membru în câteva delegații sinodale care au vizitat alte Biserici. Apoi a devenit exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor (1979-1982).
Pe 10 ianuarie 1982, arhimandritul Pimen Zainea a fost ales de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu titlul “Suceveanul”. Este hirotonit întru arhiereu, cu prilejul hramului Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava, la 24 iunie 1982, de ÎPS Mitropolit Teoctist Arăpașu al Moldovei și Sucevei, împreună cu PS Episcop Eftimie Luca al Romanului și Hușilor și cu PS Roman Ialomițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La săvârșirea hirotoniei au participat și Patriarhul Iustin Moisescu al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Diodor al Ierusalimului, aflat pe atunci în vizită în România, precum și foarte mulți ierarhi din Sinodul Patriarhiei Ierusalimului și din Biserica Ortodoxă Română.
Activitate cultural-filantropică
ÎPS Pimen apublicat de-a lungul vieții o serie de articole, recenzii și cronici în revistele “Mitropolia Moldovei și Sucevei” de la Iași și “Candela” de la Suceava. De asemenea, în cei 24 de ani de arhipăstorire a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen a sprijinit redeschiderea unor sfinte lăcașuri care au fost închise în perioada comunistă, cum ar fi Mănăstirea Voroneț și Mănăstirea Humorului, mănăstiri deschise la câteva zile după ce a ajuns arhipăstor al acestor ținuturi. Pe lângă aceste două mănăstiri, a ctitorit și alte lăcașuri de cult și a fost alături de cei care au dorit să ctitorească biserici, mănăstiri și schituri. ÎPS Pimen a întreprins și o bogată activitate culturală. Au fost publicate numeroase cărți, broșuri și tipărituri, adresate în special credincioșilor de rând. Tot cu binecuvântarea ÎPS Pimen s-a tipărit „Tipicul Sf. Sava”, apoi foarte multe monografii cu mănăstirile Putna, Moldovița, Sucevița, Voroneț, Dragomirna, Humor, Probota. Au fost tipărite cărți de rugăciuni, care au fost date la copiii de clasa I, la începutul fiecărui an școlar. ÎPS Pimen a fost preocupat și de problemele sociale din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, încurajând înființarea a numeroase cămine și așezăminte speciale pentru cei nevoiași.
Aniversare
ÎPS Pimen împlinește astăzi 24 de ani de când este Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților
