Învățați să gătiți sparanghelul



Sparanghelul nu este apreciat de prea multă lume pentru că, la fel ca în cazul verzei de Bruxelles, această legumă nu este gătită așa cum trebuie. Preferințele dumneavoastră se vor schimba însă odată ce învățați să îl preparați.
Primul pas în pregătirea sparanghelului este spălarea și curățarea „ca la carte”. Pentru spălare, cea mai ușoară metodă este să înmuiați sparanghelul în apă cu gheață timp de 15 minute.
După ce s-a înmuiat bine, îl scoateți din apă și îl clătiți din nou, sub un jet de apă rece.
Al doilea aspect de care trebuie să țineți seama este să folosiți numai cele mai bune părți din lujerii de sparanghel. Partea de jos este foarte dură, iar dacă este pusă în mâncare devine ațoasă și își pierde din gust. După ce ați spălat lujerii, îndoiți-i ușor, ținând cu o mână baza legumei și cu cealaltă mijlocul, până se rup. Partea de jos trebuie aruncată și veți găti numai partea superioară a sparanghelului. După ce vă obișnuiți cu această „tehnică”, veți putea rupe chiar mai mulți lujeri deodată.
Sparanghelul poate fi fiert, gătit la aburi, copt, la grătar sau preparat soté.
Fierberea
Pentru această metodă, puneți la fiert o oală cu apă și puțin suc de portocale și lăsați-o să dea în clocot. Sucul de portocale va scoate zaharurile conținute de sparanghel. Puneți apoi sparanghelul în apa clocotită și lăsați-l să fiarbă, dar aveți grijă să nu se înmoaie prea tare.
În general, sparanghelul tânăr trebuie fiert unu – două minute, în timp ce pentru lujerii mai mari va fi nevoie de cinci minute. Evident, timpii de gătit sunt relativi și rămâne la aprecierea fiecărui bucătar. Cel mai bine este să gustați sparanghelul și să îl lăsați să fiarbă doar atâta timp cât este necesar pentru a ieși așa cum vă place dumneavoastră.
Pentru gătitul la aburi, puneți sparanghelul într-o oală specială pentru această metodă și lăsați-l să se fiarbă. Timpul de gătit la aburi este comparabil cu cel de fierbere. Sparanghelul fiert poate fi servit asezonat cu sare, piper și puțin ulei de măsline.
Poate fi prăjit în diverse moduri
Pentru metoda clasică de prăjit, puneți sparanghelul într-o tigaie, împreună cu ulei de măsline, sare, piper și, dacă doriți, un strop de oțet balsamic. Prăjiți sparanghelul la o temperatură de 450 de grade, timp de 15-20 de minute, sau până când marginile acestuia devin caramelizate și dulci. Trebuie să știți că sparanghelul caramelizat are un gust diferit de cel gătit prin alte metode, așa că, dacă ați mai încercat să mâncați sparanghel și nu v-a plăcut, s-ar putea ca această variantă să vă încânte papilele gustative.
Dacă doriți să îl faceți pe grătar, condimentați-l și puneți-l pe grătarul încins, exact ca pe orice altă legumă. Dacă lujerul este mai mare, atunci este indicat să-l fierbeți puțin înainte de a-l pune pe grătar, pentru a fi siguri că sparanghelul este suficient de pătruns.
Sparanghel soté
Înainte de a fi pregătit soté, sparanghelul trebuie fiert. După ce a fost fiert, puneți-l într-o tigaie cu unt și lăsați-l să se rumenească. În general, acest proces nu durează mai mult de cinci minute. Când este gata, serviți-l cu sare și piper.
Este bine să știți că sparanghelul poate fi folosit și ca ingredient în prepararea unor feluri de mâncare obișnuite, cum ar fi salate, supe, tocănițe sau paste. Trebuie să țineți cont doar de faptul că sparanghelul trebuie bine pregătit înainte de a fi amestecat în aceste mâncăruri, deoarece crud nu este nici pe departe la fel de gustos ca atunci când este preparat.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)