O carte pe zi: „Inteligența emoțională”
Autor: Daniel Goleman
Traducător: Irina-Margareta Nistor
Apariție: 2018
Nr. pagini: 536
Editura: Curtea Veche
Daniel Goleman și-a creat o reputație mondială de jurnalist și cercetător în psihologie clinică și științe comportamentale, domenii în care a obținut doctoratul la Harvard. A fost redactor la The New York Times pe teme de știință, iar pentru articolele sale a fost nominalizat de două ori la Premiul Pulitzer.
Publicată inițial în 1995, “Inteligența emoțională” este o carte-cult. Ea a marcat o revoluție uluitoare în psihologie, prin analiza importanței covârșitoare a emoțiilor în dezvoltarea personalității umane.
Descriere
Pornind de la rezultatele cercetărilor contemporane asupra creierului și comportamentului, Daniel Goleman propune extinderea conceptului de inteligență. Este bine-cunoscut termenul de IQ – coeficientul care măsoară inteligența umană înnăscută și a cărui creștere pe parcursul vieții este discutabilă. Dar Goleman a deschis calea unei psihologii care își îndreaptă atenția asupra unei inteligențe complementare, care chiar poate fi dezvoltată – cea a sentimentelor.
Studiul lui Goleman ne arată cum, atunci când ne înțelegem sentimentele, o situație dificilă în care ne aflăm poate deveni mai limpede. Totodată, această carte a avut efecte de proporții în societatea occidentală: inteligența emoțională se studiază în centre de cercetare, se predă în școli și în universități, a ajuns un criteriu pentru angajare sau promovare în carieră, iar programele de educație dezvoltate pe baza ei susțin politicile sociale de prevenire a îmbolnăvirilor sau criminalității.
Ce spun criticii
“Oricine este interesat de leadership ar trebui să citească această carte.” (The New York Times Book Review)
“O perspectivă inteligentă, curajoasă, cu care Goleman a zguduit atât știința, cât și cunoașterea comună.” (The Philadelphia Inquirer)
“O carte convingătoare, scrisă cu rigoare, care explică de ce inteligența emoțională este crucială.” (USA Today)
Frânturi din „Inteligența emoțională”
“Probabil că nici o abilitate psihologică nu este mai importantă decât capacitatea de a rezista impulsurilor de moment.”
“Frica are o importanță deosebită în evoluție: poate mai mult decât orice altă emoție frica este esențială pentru a supraviețui.”