„Tabăra de bine”

Întâlnire de excepție la Fălticeni: Doi campioni din Râșca inspiră tânăra generație



Florin Arteni a povestit prin mesaj video cum a început să practice acest sport
Florin Arteni a povestit prin mesaj video cum a început să practice acest sport

Vineri, 9 august, la Fălticeni, a avut loc o întâlnire memorabilă cu doi campioni din comuna Râșca, Florin Arteni și Ilie Matei, organizată de Primăria Municipiului Fălticeni, Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”, Asociația „Maria Holtzhauser” și Asociația „Valea Comorilor” din Râșca, în cadrul proiectului „Tabăra de bine”. Acest proiect, dedicat copiilor sărmani și merituoși, își propune să le ofere acestora noi oportunități și sprijin în dezvoltarea lor, fiind susținut de profesori de sport, sponsori și voluntari.
Evenimentul a debutat cu o prezentare a Nicoletei Hoștinariu, bibliotecar-șef, despre istoria Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu” și a Muzeului Fălticenilor. Despreimportanța unei biblioteci publice într-o comunitate, care poate fi și un loc în care copiii să vină să își facă și temele, despre cabinetul unui scriitor, fiul Fălticeniului Grigore Ilisei, despre dragostea profesorilor față de copii, pentru că „nici un om care lucrează în învățământ nu ar sta acolo dacă nu ar avea o inimă atât de mare încât să poată să vă cuprindă pe toți” și despre pasiuni a vorbitprof. dr. Mihaela Grădinariu, moderatoarea întâlnirii. Aceasta a vorbit și despre succesul celor doi campioni din Râșca.

Ilie Matei, fost campion național la lupte greco-romane
Ilie Matei, fost campion național la lupte greco-romane

Florin Arteni: de la băncile școlii din Râșca la podiumurile olimpice
Florin Arteni, canotor de renume, a povestit prin mesaj video cum a început să practice acest sport la vârsta de 12 ani și despre parcursul său impresionant, care include multiple titluri naționale și internaționale, culminând cu participările la Jocurile Olimpice de Tineret și la Jocurile Olimpice de la Tokyo și Paris.
Florin i-a îndemnat pe tineri „să viseze și să lupte pentru a-și îndeplini visele, pentru că nimic nu este imposibil”.
Florin Nicolae Arteni a fost descoperit de antrenorul Ioan Despa, pregătit mai întâi la Fălticeni, apoi la Constanta, câștigând două titluri balcanice la dublu vâsle și 4 vâsle, după care s-a mutat la Centrul Național Olimpic pentru juniori de la Orșova. In 2018, la Campionatele Europene de juniori (U20) din Franța, a urcat pe treapta a doua a podiumului la doi rame fără cârmaci, iar câteva luni mai târziu, la Campionatele Mondiale de juniori din Cehia a terminat proba de doi rame fără cârmaci pe primul loc. La Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires (2018), Florin Arteni a cucerit medalia de argint în proba de doi rame fără cârmaci. La Olimpiada de la Tokyo, din 2020, râșcanul a ocupat locul 7 în proba opt rame cu cârmaci, iar recent, la Olimpiada de la Paris, a ocupat locul 4 în proba de dublu rame, la câțiva centimetri de locul 3, și locul 5 în proba opt rame cu cârmaci.
„Pe Florin Arteni l-am avut elev. Era cel mai înalt elev din clasă, stătea în ultima bancă, era un elev foarte sensibil, cu foarte mult bun-simț, care a fost luat la Fălticeni de antrenorul Ioan Despa, omul care culege perlele din baza de selecție la canotaj din jurul Fălticenilor. După ce s-a pregătit și a obținut rezultate foarte bune la Fălticeni, Florin a plecat la Constanța, apoi la Orșova, acolo unde se pregătește lotul național al României, și are foarte multe premii obținute în competiții naționale și internaționale. A terminat Facultatea de educație fizică și sport și masteratul la Craiova.
M-am întâlnit anul trecut cu Florin și la plecare am dat mâna cu el. Și acum simt în palmele mele bătăturile din palmele lui, de la vâsle. Ambele palme sunt roase de acele bătături. Asta însemnă muncă, asta înseamnă efort, este dorința lui de a fi cel mai bun, concretizată în foarte multe premii”, a spus Prof. dr. Mihaela Grădinariu.
Elevii au nevoie de modele în viață, iar vineri Florin Arteni a fost unul din modelele pentru tânăra generație, acesta intrând în direct prin mesaj video cu cei prezenți la Biblioteca Municipală.

„Tabăra de bine”
„Tabăra de bine”

Ilie Matei: Lecții de viață și perseverență de la un vicecampion olimpic
Ilie Matei, fost campion național la lupte greco-romane, a împărtășit amintiri despre cariera sa de succes, inclusiv medaliile obținute la Jocurile Olimpice de la Los Angeles și la Campionatele Europene. El a subliniat importanța muncii asidue și a pasiunii pentru sport.
Ilie Matei a plecat din satul natal în 1974, după terminarea clasei a VIII-a, la un liceu industrial din Suceava unde s-a apucat de lupte greco-romane în cadrul Clubului CSM Suceava. Opt ani consecutivi a fost campion național în limitele categoriei de 90 kg. În 1984 a cucerit medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Los Angeles. La Campionatele Europene din 1985 si-a adjudecat de asemenea argintul, după ce cu doi ani mai devreme, la CE din 1983, a obținut medalia de bronz.
„Am avut o copilărie frumoasă la Râșca, am muncit de mic. Îmi plăcea handbalul, jucam în echipa școlii, am vrut să continui la liceu, echipa era formată din elevi de anul IV și V. M-a văzut un antrenor de lupte, aveam forță pentru că am muncit și la pădure, și m-a luat la lupte. Din acea zi, până în 1988, când trebuia să merg la Olimpiada de la Seul, nu am mai scăpat de lupte. Am făcut 18 ani de performanță, lupte greco-romane, iar timp de 12 ani am fost în lotul olimpic. Am fost dublu campion balcanic la seniori, în 1981 am ieșit campion mondial universitar, în 1983 medalie de bronz la europene, în 1985, medalie de argint la europene și în 1984 vicecampion olimpic unde am pierdut la 1 – 1 cu americanul. La Olimpiadă, când am pierdut cu 1-1, am fost campion olimpic 5 minute și jumătate, mai erau 27 de secunde și m-a egalat americanul la el acasă, sala era plină, meciul este filmat pe YouTube. Trei zile am plâns pentru că am pierdut la egalitate. În sport mai pierzi meciuri, dar când pierzi la egalitate și în ultimele secunde, te doare sufletul”, ne-a mărturisit campionul Ilie Matei.
Ilie Matei susține că pentru a obține rezultate, „în primul rând trebuie să îți placă acel sport și să fii foarte serios în sport, să muncești foarte mult pentru a obține ceea ce vrei. Fără muncă, numai cu talent, nu poți să ai rezultate. Sporturile individuale sunt mai dure, trebuie să muncești mai mult, pentru că ești singur, nu te ajută echipa. Eram eu de la Suceava și încă un sportiv de la Constanța, Ion Draica, eram singurii sindicaliști, cum se punea atunci, la 10 categorii, de la 48 la + 100, și trebuia să muncesc foarte mult ca să îi înving pe toți sportivii legitimați la Steaua, Dinamo, ca să prind lotul olimpic” ne-a spus Ilie Matei

Maria Holtzhauser, Lucica Papuc, Mihaela Grădinariu
Maria Holtzhauser, Lucica Papuc, Mihaela Grădinariu

Recunoașterea meritelor: distincții pentru campioni și voluntari
Ilie Matei a prezentat copiilor mascota olimpică și medalia de argint de la Los Angeles și o parte din medaliile obținute în cele peste 40 de turnee internaționale câștigate.
Înainte ca Lucica Papuc, reprezentanta Asociației „Valea Comorilor” din Râșca să ofere distincții, plachete și flori celor doi campioni, Mariei Holtzhauser, pentru activitatea de voluntariat și pentru frumoasa inițiativă „Țara de Bine”, anul viitor urmând a avea loc o întâlnire și la Râșca, și profesoarei Mihaela Grădinariu pentru organizarea întâlnirii dintre tineri și campioni, Maria Holtzhauser a mulțumit pentru primirea frumoasă la Fălticeni, colaboratorilor și sponsorilor de la Râșca și Fălticeni și celor doi campioni care au acceptat invitația de a le împărtăși copiilor o parte din experiențele de la competițiile sportive la care au participat.


Medalia de argint câștigată de Ilie Matei la Jocurile Olimpice de la Los Angeles
Medalia de argint câștigată de Ilie Matei la Jocurile Olimpice de la Los Angeles
Ilie Matei, fost campion național la lupte greco-romane
Ilie Matei, fost campion național la lupte greco-romane
„Tabăra de bine”
„Tabăra de bine”
„Tabăra de bine”
„Tabăra de bine”
Ilie Matei, fost campion național la lupte greco-romane
Ilie Matei, fost campion național la lupte greco-romane
„Tabăra de bine”
„Tabăra de bine”
Maria Holtzhauser, Lucica Papuc, Mihaela Grădinariu
Maria Holtzhauser, Lucica Papuc, Mihaela Grădinariu


Recomandări