Pentru că se apropie perioada concediilor, vă propunem o incursiune în istoria gastronomiei din îndepărtatele Insule Caraibe, pentru a ști la ce să vă așteptați dacă ajungeți pe acele meleaguri.
Gastronomia din Caraibe nu este prea cunoscută în lume și nici nu este extrem de sofisticată, dar se caracterizează prin diversitate. Mâncarea din aceste insule reflectă caracteristicile popoarelor care au migrat către Indiile de Vest, dintre acestea cele mai influente fiind amerindienii, europenii, africanii și asiaticii. Prin urmare, datorită Ľintruziunii“ fiecăruia dintre aceste popoare, gastronomia din Caraibe a căpătat o savoare aparte.
Începuturile gastronomiei din Caraibe
Primii locuitori ai acestor insule au fost indienii din triburile Arawak, Taino și Carib. Din alimentația lor zilnică nu lipseau fructele de papaia, guavele, batatul și yucca.
Indienii Arawak au fost primii care au folosit lemnul pentru a găti la foc mic nu doar pește, ci și carne de pui și de porc, dând astfel startul tradiției Ľgrătarului“ – un stil de gătit despre care istoricii spun că s-ar fi născut în Caraibe.
Pe de altă parte, cei din tribul Taino preparau carnea și peștele tot la foc încet, dar în vase mari de ceramică, un stil de gătit ce se folosește și în prezent în gastronomia din această zonă.
Indienii Carib au îmbunătățit preparatele, adăugând ardei iute și zeamă de lămâie mâncărurilor din carne și pește. Membrii acestui trib pregăteau un fel de tocană de ardei, un preparat extrem de versatil care nu avea o rețetă bine stabilită și care încorpora de fiecare dată noi ingrediente.
Diversitatea influențelor în gastronomie a zonei
Mai târziu, zona Caraibelor a devenit rută comercială și făcea trecerea către Lumea Nouă. Englezii au adus aici plăcintele cu carne, un preparat obișnuit în prezent, iar spaniolii au adus cu ei paella, dar și diverse tipuri de tocănițe și supe tradiționale.
Sclavii africani trimiși de europeni în această regiune foloseau alimente tradiționale africane, pe care le-au combinat în mod fericit cu ingredientele pe care le-au găsit în Insulele Caraibe.
Africanii au fost cei care le-au făcut băștinașilor cunoștință cu bamele, cu fructele ackee și mango, dar și cu plăcintele cu pește. Tot africanii au fost cei care au integrat în gastronomia din Caraibe gătitul pe cărbuni încinși, o tradiție ce a fost dusă mai departe, până în Jamaica. În prezent, locuitorii din această zonă adoptă o dietă ce constă, în principal, în ingrediente provenite din bucătăria tradițională africană, cum ar fi yucca, bananele și cartoful dulce.
După sfârșitul perioadei de sclavagism, indienii și chinezii care au ajuns în Caraibe au furnizat nu doar forță de muncă, ci și noi stiluri de gătit, pe care locuitorii de aici le-au adoptat rapid. Indienii au adus prețiosul ingredient curry, care este și în prezent extrem de folosit, iar chinezii au adus orezul și muștarul.
Mulți dintre pomii fructiferi au ajuns în Caraibe în timpul explorărilor făcute de spanioli. Astfel, locuitorii s-au putut bucura de roadele lămâilor, portocalilor, bananierilor, smochinilor, cocotierilor, trestiei de zahăr sau viței de vie.
Nici americanii nu s-au lăsat mai prejos, contribuind și ei în mod esențial la gastronomia din această zonă. Fasolea, porumbul, dovlecelul, roșiile, cartofii și ardeii iuți au devenit încet, dar sigur ingrediente de bază ale preparatelor din Insulele Caraibe.