Pe fondul scandalului generat de învățătoarea din București acuzată că le solicita părinților diverse sume de bani pentru procurarea de cadouri pentru profesori, ministrul Educației Naționale – Remus Pricopie – a recomandat tuturor inspectorilor școlari generali să organizeze ședințe cu directorii tuturor unităților de învățământ. În cadrul acestor întâlniri inspectorii au sarcina de a le explica managerilor școlari că a colecta și a administra bani de la părinți este o practică ilegală.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava, „în județ se vor organiza astfel de ședințe cu directorii de școli din zonele Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Gura Humorului, Suceava și Rădăuți”. Aceștia au precizat că ședințe pe această temă au mai fost organizate frecvent, fiind punctate aceleași subiecte precum cele recomandate de ministerul de resort.
Într-o conferință de presă susținută marți, 7 ianuarie, de șefii Ministerului Educației Naționale (MEN), aceștia le-au transmis managerilor școlari „să fie parte a rezolvării problemelor și nu cauză a soluției”, ministerul fiind hotărât să declanșeze o „cruciadă împotriva corupției în educație”.
Vânzarea caietelor auxiliare în școli, interzisă
Cu toate că nu există temei legal prin care să se interzică părinților să strângă bani pentru școală sau să facă donații, este interzisă orice formă de constrângere. Deși în regulamentele unităților de învățământ este consemnat faptul că„se interzice inițierea, de către școală sau de către părinți, a oricărei discuții cu elevii în vederea colectării și administrării de bani” sau că este „interzisă implicarea elevilor/dirigintelui în strângerea fondurilor”, în practică se ignoră aceste norme.
Reprezentanții IȘJ Suceava mai spun că în cadrul ședințelor cu directorii de școli va fi reluată și tema achiziționării caietelor sau manualelor auxiliare. Conform acestora, este interzis cadrelor didactice să adune bani pentru auxiliarele pe care le folosesc la clasă sau să oblige părinții să achiziționeze aceste caiete. Aceștia se pot folosi de aceste materiale didactice în timpul orelor de curs, însă profesorii au voie doar să le recomande, nicidecum să strângă bani de la elevi pentru caietele speciale sau să le achiziționeze.
Ministerul pregătește un cod de etică pentru profesori
Un cod de etică pentru școli ar trebui să fie elaborat până la 15 iunie, iar cadrele didactice care îl încalcă ar urma să fie sancționate și să nu mai poată face parte din acest corp profesional, aceasta fiind o altă măsură ce vizează combaterea corupției din sistemul educațional. Reprezentanții MEN au menționat că acest cod etic va putea fi valabil în învățământul preuniversitar românesc timp de 20-30 de ani.
La recomandarea ministerului
Inspectorul școlar general îi bagă în ședință pe directorii de școli pentru a le interzice colecta de bani în instituțiile de învățământ
