PRO SĂNĂTATE

Insomnia IV – Ce ne recomandă medicii!



Insomnia IV – Ce ne recomandă medicii!
Insomnia IV – Ce ne recomandă medicii!

În ceea ce privește terapia somnului, doctorul Stephen T. Chang – specialist în qigong medical și psihologie energetică – consideră că poziția optimă pentru dormit este cea culcat pe spate. În cazul în care pacientul cu insomnie are coșmaruri recomandăm strângerea pumnilor în timpul somnului cu degetul mare îndoit spre mijlocul palmei și celelalte patru degete acoperindu-l. Dacă strângem pumnii în acest mod în timp ce dormim în scurt timp scăpăm de coșmaruri.
O altă poziție de somn la fel de bună este cea cu corpul întins pe partea dreaptă. Dacă ne întindem pe partea stângă plămânii, stomacul și ficatul vor exercita o presiune asupra inimii. În timp, acest lucru poate perturba funcționarea acesteia și poate contribui la îmbolnăvirea ei. Trebuie să evităm să dormim pe burtă deoarece în această poziție se exercită o presiune în exces asupra plămânilor, inimii și a celorlalte organe; după o perioadă, respirația își pierde din amplitudine, devine deficitară și deseori, din cauza poziției incorecte a capului și a gâtului, apar întinderi musculare și disconfort în zona cervicală.
Doctorul Chris Idzikowski, membru al Societății Regale de Medicină din Anglia, a prezentat în cadrul unei conferințe faptul că tulburările de somn apar atunci când un anumit meridian energetic își pierde echilibrul. De pildă, faptul că suntem neliniștiți noaptea, cu treziri și adormiri repetate, indică un dezechilibru la nivelul meridianului rinichiului; dacă ne trezim frecvent mai devreme decât ne trezeam în mod normal în trecut, meridianul vezicii biliare este dezechilibrat; somnul cu vise agitate ne indică un dezechilibru al meridianului ficatului sau al meridianului inimii.
Specialist în qigong medical, el recomandă un exercițiu de relaxare care consolidează fluxurile de energie la nivelul rinichilor: ne întindem pe spate, în pat, ridicând și îndoind piciorul drept spre exterior astfel încât laba piciorului drept se sprijină sub genunchiul stâng. Puneți mâna stângă cu palma în sus sub rinichiul stâng și așezați mâna dreaptă cu palma în jos peste buric. În continuare, vizualizăm că mâna stângă încălzește rinichiul, iar energia intră în corp dinspre mâna dreaptă prin buric și ajunge la rinichiul stâng. Repetăm aceeași poziție și pentru partea opusă a corpului cu piciorul stâng îndoit.
Un alt specialist în terapia somnului, doctorul Nerina Ramlakhan, ne sugerează să ne transformăm dormitorul într-un spațiu special de odihnă și relaxare pe care să îl curățăm de obiecte și lucruri care nu ne induc o stare de bine. Acest loc destinat somnului trebuie să fie menținut curat permanent, bine aerisit, patul să aibă o saltea relaxantă și odihnitoare, și – după cum ne recomandă și specialiștii centrului de cercetare NASA – putem pune în cameră plante precum crinul păcii (Spathiphyllum wallisii), limba soacrei (Sansevieria trifasciata), crăciunel (Schlumbergera truncata), iederă englezească (Hedera helix). Aceste plante vor elibera oxigen noaptea, contribuind și ele, pe lângă ceilalți factori descriși mai sus, la obținerea unui somn profund.
Ca o concluzie la cele patru articole de până acum, vă îndemn să țineți cont de faptul că toate aceste tehnici și informații trebuie combinate pentru a avea un program zilnic optim de exerciții care să trateze cu succes insomnia acasă. Din experiența dobândită la cabinet am ajuns la concluzia că pentru a veni cu o ofertă terapeutică completă este necesar, pe lângă lucrul acasă, ședințele individuale, cele de terapie de grup, să vă oferim și experiențe terapeutice de două și respectiv șapte zile la munte și la mare. În acest sens, organizăm periodic seminarii de două zile la munte și tabere de qigong medical și psihologie energetică de șapte zile în Brașov și Grecia; astfel vindecarea se realizează mai rapid, se soluționează chiar și cazurile cronice, dificile, pacientul este motivat permanent de rezultatele obținute să nu abandoneze lupta cu boala și sănătatea dobândită se menține cu ușurință în timp.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com



Recomandări