PRO SĂNĂTATE

Insomnia (II)



Psiholog Mihai Moisoiu
Psiholog Mihai Moisoiu

În articolul anterior, în exercițiul prezentat, am făcut referire la un punct de acupunctură localizat pe tălpi – Rinichi 1 – care este locul de plecare al meridianului Rinichi. Pentru cititorii nefamiliarizați cu meridianele energetice și punctele de acupunctură, vă prezentăm mai jos câteva informații fundamentale despre acest domeniu.
În anul 1951, dr. Yoshio Nakatani a dezvoltat o tehnică de diagnosticare a sănătății cu ajutorul electricității. Măsurând rezistența electrică a pielii, cercetările lui au dovedit că punctele de la suprafața pielii formează o rețea.
Oamenii de știință de la Universitatea Națională din Seul au confirmat recent existența meridianelor energetice, pe care le numesc o parte importantă a sistemului cardiovascular. În cercetare au folosit și metode biofizice injectând în organism o substanță specială cu scopul de a colora meridianele și au reușit să vadă exact circuitele energetice. Astfel, au ajuns la concluzia că meridianele nu sunt superficiale, la nivelul pielii, ci sunt adevărate canale prin care circulă lichidele care formează celulele stem. Totodată, au folosit și computerul tomograf pentru a scana și observa structurile microvasculare, ajungând astfel la concluzia că acestea corespund cu harta meridianelor din acupunctură.
Fiecare meridian are un punct de plecare și unul final (de sosire). Punctul final al unui meridian este legat de punctul de plecare al următorului. Astfel, toate meridianele sunt unite între ele, ceea ce determină un ciclu fără sfârșit al curgerii libere a energiei prin organism. Dezechilibrele de natură fizică, emoțională, mentală și spirituală pot bloca fluxul energetic, ducând în cele din urmă la apariția bolilor.
Cei mai mulți autori descriu 138 de meridiane. Din acestea, 12 au puncte proprii și se numesc meridiane principale. Au un segment proiectat pe piele și altul interior, care ajunge la organe. Pe aceste meridiane se găsesc amplasate 361 de puncte. Fiecare meridian are un traseu clar definit – din această cauză în qigong-ul medical și în psihologia energetică se pot folosi apăsări cu degetele. Energia indusă astfel prin atingere este transmisă de-a lungul canalului pentru a restabili buna circulație a fluxului energetic.
Cele 12 meridiane principale sunt denumite după numele organului sau sistemului cu care au cea mai strânsă legătură: ficat, plămâni, intestin gros, stomac, splină-pancreas, inimă, intestin subțire, vezică urinară, rinichi, pericard, 3 focare și vezică biliară. În terapie meridianele sunt utilizate pentru menținerea sănătății organelor. De exemplu, în qigong-ul medical și în psihologia energetică, insomnia este vindecată prin echilibrarea realizată asupra meridianelor rinichi, ficat, splină-pancreas și inimă. Mai multe informații vom oferi în articolele următoare.
Pentru a amplifica eficacitatea în tratarea insomniei a „Exercițiului celor trei direcții”, ce a fost prezentat în articolul anterior, doctorul american Maoshing Ni recomandă stimularea următoarelor puncte de acupunctură cu o oră înainte de culcare: A. Punctul de acupunctură Pericard 6 ce este localizat la o distanță de trei degete deasupra încheieturii mâinii stângi, între cele două tendoane, pe interiorul antebrațului. Aplicăm tensiune moderată cu degetul mare al celeilalte mâini și menținem această presiune timp de 5 minute. Repetăm pe ambele brațe. B. Punctul de acupunctură Inimă 7 ce este localizat pe partea interioară a mâinii, la capătul pliurilor ce se formează când flexăm încheietura mâinii, sub degetul mic. Aplicăm pe acest punct o presiune moderată timp de 5 minute cu degetul mare. Repetăm pe ambele brațe.
„În cazul unui pacient de 41 de ani cu insomnie cronică, exercițiile recomandate de mine și-au dovedit eficacitatea. Simptomele s-au diminuat treptat și au dispărut după practicarea lor, în decurs de o lună. Acesta după 11 ani a putut în sfârșit să aibă un somn odihnitor.” (psiholog Mihai Moisoiu)
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com



Recomandări