Colectivul Școlii Gimnaziale „Petru Comarnescu” din Gura Humorului s-a implicat în Proiectul de mobilitate în domeniul educației școlare Erasmus+ KA1 „Lume nouă, viață nouă”. Coordonatorul proiectului este o remarcabilă profesoară de limba engleză, Simona Varvaroi.
În perioada 12-18 iulie 2015, echipa de mobilitate formată din prof. Daniela-Iulia Moțoc, prof. înv. primar Loredana Mihăilescu și prof. înv. primar Eleonora Bartoș a participat la un curs de formare în orașul Assen – Olanda. Programul cursului „Creativity in teaching and learning by using ICT” s-a materializat în ore de curs, workshopuri, exemple de bune practici și vizite.
Cursanții care au luat parte la această mobilitate au fost din România, Spania, Polonia și Portugalia. Fiecare a lucrat pe laptopuri individuale, unde s-au utilizat exerciții de grup și aplicații pe situații concrete. Am participat la un curs de limba engleză tot prin intermediul proiectului „Lume nouă, viață nouă”, deoarece cursul s-a desfășurat în limba engleză. Această mobilitate ne-a oferit oportunitatea de a descoperi metode noi de aplicat la clasă, cunoștințele fiind mai accesibile și mai atractive pentru elevi.
În timpul programului, am vizitat Colegiul „Drenthe” din Assen, unde am descoperit informații despre sistemul de învățământ din Olanda. Olandezii consideră că elevul absent nu poate fi instruit, deci este un pericol pentru societate. Deviza colegiului „Drenthe” este „doar bună educație”. Împreună cu directorul unității, Mr. Jan-Paul Pietersma, am vizitat săli de practică în multe domenii, săli de clasă, sala de festivități, sala de mese și bucătăria unde elevii pregăteau meniurile împreună cu specialiștii. La finalul vizitei am discutat despre modificările ce pot genera schimbări în învățământ la nivel european.
Prima întâlnire cu participanții s-a soldat cu o seară tradițională, ce a avut ca scop prezentarea școlii noastre și a sistemului de învățământ românesc, produse culinare tradiționale din Bucovina, cântece bucovinene interpretate chiar de noi, îmbrăcate în costume naționale. Aceste momente încărcate de emoții au fost prețuite atât de stafful Organizației „Quarter Mediation”, cât și de grupul „Bambi” din care am făcut parte. Reprezentanții școlilor participante din Spania, Polonia și Portugalia au făcut prezentările. Am descoperit cum reușesc ei să se impună la nivel european, ce greutăți întâmpină și cum le pot rezolva. Spaniolii se ghidează după sloganul „Educați copiii, dar nu este necesar să-i forțați!”
Am vizitat cea mai mare și cea mai modernă bibliotecă din Olanda cu sediul în Assen. Tehnologia avansată, secțiile dispuse pe vârste, mesele inteligente și ecranele magnetice au fost o adevărată încântare pentru toți.
În timpul vizitei Fortăreței „Bourtange” (1585-1851), a fost aplicată metoda „Glogster”. Această fortăreață există și astăzi, este locuită și impresionează prim morile de vânt, clădiri, turnuri, alei și sistemul de apărare. Această metodă poate fi folosită și de noi în studiul obiectivelor religioase din județ și din țară.
La arhiva „Drense” ne-au fost prezentate exemple de bune practici folosind ICT „Operațiunea Sigismund” – un joc interdisciplinar de geografie, istorie și alte științe.
Am vizitat obiective culturale și religioase în orașele Assen și Groningen, ce ne-au impresionat prin faptul că edificiile erau perfect conservate și apreciate.
Participarea la proiectul Erasmus+ „Lume nouă, viață nouă” a dus la crearea grupului „Bambi”, coordonat de Cristina, Andrei și Tim Stefan. Acești oameni minunați ne-au sprijinit, ne-au înțeles și ne-au explicat totul cu mare răbdare.
În această activitate de formare am cunoscut persoane deosebite, am colaborat frumos, am învățat multe, am descoperit locuri, culturi și civilizații impresionante. Toate acestea ne vor face să vedem lumea altfel, să ne schimbăm mentalitatea și să aducem ceva nou în educație.