Înghețată de casă (fără fierbere)



Înghețată de casă (fără fierbere) Sursa foto: preparatedevis.ro
Înghețată de casă (fără fierbere) Sursa foto: preparatedevis.ro

Este cremoasă, extrem de gustoasă și de la această rețetă de bază se poate porni personalizarea după imaginație. Nu necesită decât un mixer bun, dar, pentru că nu se fierbe nimic, toate ingredientele, dar mai ales ouăle, trebuie să fie foarte proaspete și provenite dintr-o sursă sigură în privința igienei.
Avem nevoie de:
Pentru un vas cu volum de 1 litru: 3 ouă, 3 linguri cu vârf de zahăr, 300 ml smântână grasă, 3 plicuri zahăr vanilat, puțină zeamă de lămâie; opțional pentru două arome – 1 lingură cacao, 2 linguri zahăr, puțină apă, o lingură esență de rom; pentru aspectul final – 200 ml frișcă vegetală, dulceață de fructe sau sirop de ciocolată/caramel, bomboane cu alune sau nucă bucățele.
Preparare:
Pregătim 3 vase, din care unul încăpător și 2 castronașe de cca. 1 litru. Dacă folosim versiunea cu adaos de cacao, folosim un castronaș în plus. Separăm ouăle, albușul îl punem în vasul mare, iar gălbenușurile în unul dintre castronașe. Smântâna o punem în alt castronaș. Peste gălbenușuri punem o lingură de zahăr și amestecăm până spumează. Separat peste albușuri punem puțină zeamă de lămâie, le batem până devin spumă tare și apoi adăugăm 2 linguri de zahăr și batem până se dizolvă zahărul și suprafața albușului este perlată. Peste smântână punem zahărul vanilat și o batem până devine frișcă tare. NU folosim întăritor! Dacă folosim cacao, în ultimul castronaș punem pudra de cacao cu zahărul și romul și punem câte puțină apă rece, amestecând, până ce devine o pastă care curge, dar nu foarte lichidă. Peste gălbenușuri punem 4 linguri din albușul bătut și amestecăm bine, apoi răsturnăm totul peste spuma de albuș și începem să amestecăm cu mișcări largi, de jos în sus, cu răbdare, până încorporăm totul uniform. Nu folosim mixerul la această etapă, pentru că nu vrem să pierdem volumul spumei. La final punem frișca în compoziția cu albuș și procedăm la fel pentru amestecare. Poate părea că se taie dacă smântâna nu a fost destul de grasă, dar asta nu va afecta deloc aspectul și calitatea înghețatei în final. Turnăm compoziția în vasul care va merge la congelator. Dacă folosim cacao, oprim cam o treime din ea și o amestecăm cu compoziția de cacao, apoi o turnăm chiar în mijlocul vasului cu compoziția de vanilie. Acoperim vasul cu capacul său sau cu folie alimentară și îl punem la congelat minimum 6 ore. Când s-a întărit complet, batem frișca vegetală și turnăm pe suprafața înghețatei moțuri de frișcă după inspirație. Presărăm bomboane sau nucă și dăm din nou la congelat. La servire, această înghețată poate fi oferită cu sirop sau sos de ciocolată sau cu fructe din dulceață. Este foarte consistentă și destul de dulce, astfel că este indicat să se servească în porții mici.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)

Folosirea ingredientelor netradiționale și realizarea unor rețete pentru nevoi nutriționale speciale, inițiative premiate la FIA Food Fest 2024 la USV