Îngrijorător

Încă trei persoane în spital, din cauza ciupercilor



Numărul sucevenilor cu intoxicații produse de ciuperci crește de la o zi la alta. Sâmbătă, alte trei persoane au ajuns la Spitalul Județean de Urgență după ce au mâncat ciuperci otrăvite și li s-a făcut rău. Doi dintre pacienți sunt membri ai aceleiași familii, mamă și fiu, băiatul fiind internat în stare gravă, la Reanimare.
În ultima săptămână, 12 suceveni au ajuns la Spitalul Județean de Urgență Suceava cu simptome de dureri abdominale, greață și vărsături din cauza intoxicației cu ciuperci, iar medicii se așteaptă ca numărul pacienților să se mențină ridicat și în perioada următoare, având în vedere că sezonul este de-abia la început.
Ultimele cazuri, înregistrate sâmbătă și internate la Spitalul Județean de Urgență, au fost la o femeie de 50 de ani, Ana R., și la un adolescent de 18 ani, Sorin R., ambii din Volovăț, mamă și fiu. În timp ce femeia a fost internată la secția Medicală, băiatul a ajuns la Reanimare, starea sa de sănătate fiind gravă din cauza otrăvii care i-a pătruns în sânge.
Un alt caz semnalat sâmbătă a fost cel al unei tinere de 22 de ani, Daniela U., din Hânțești, care după acordarea primelor îngrijiri medicale la Spitalul Județean de Urgență a plecat la domiciliu.
Specialiștii DSP recomandă consumul exclusiv de ciuperci din cultură și nu din flora spontană a pădurilor
Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava recomandă populației să nu consume ciuperci cumpărate la colț de stradă ori culese din pădure, chiar dacă știu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare, se arată într-un comunicat al instituției.
Intoxicațiile de ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontană, și pot fi cauzate atât de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci, cât și de fenomenul de încrucișare cu spori între ciupercile comestibile și cele otrăvitoare. De aceea, specialiștii DSP recomandă consumul exclusiv de ciuperci din cultură și nu din flora spontană a pădurilor.
Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul termic de preparare a lor și de starea de sănătate anterioară a victimei, explică specialiștii în sănătate publică.
Simptomele intoxicației cu ciuperci variază în funcție de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conținută de acestea și de durata perioadei de incubație (timpul scurs de la ingestie până la apariția manifestărilor clinice).
Intoxicațiile cu perioada de incubație scurtă (cazuri în care simptomele apar în minim 15 minute și maxim trei ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinații, tulburări nervoase, salivație abundentă, lăcrimare, micșorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpirații.



Recomandări

În caz de inundații, evitați consumul de apă din surse nesigure, recomandă Direcția de Sănătate Publică Suceava

În caz de inundații, evitați consumul de apă din surse nesigure, recomandă Direcția de Sănătate Publică Suceava
În caz de inundații, evitați consumul de apă din surse nesigure, recomandă Direcția de Sănătate Publică Suceava

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă
Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă