Mirosul alimentelor și aroma mâncărurilor ar putea deveni o nouă armă în lupta cu kilogramele în plus, întrucât se pare că acestea pot ține de foame.
Potrivit cercetătorilor olandezi, există o posibilitate reală de a dezvolta o nouă generație de alimente, care, în timp ce sunt mestecate, provoacă senzația de sațietate numai prin eliberarea unor arome care potolesc foamea.
Astfel de alimente ar putea fi eficiente în combaterea obezității, o tulburare de alimentație care a devenit o adevărată epidemie globală, întrucât provoacă sațietate excluzând pericolul de a mânca mai mult decât este necesar.
Profesoara Rianne Ruijschop, angajată a organizației olandeze NIZO, a ținut să precizeze că ea și colegii ei încearcă de mult timp să creeze alimente care să declanșeze sau să provoace senzația de sațietate și că până de curând cercetarea s-a concentrat pe efectele pe care alimentele le produc în stomac, după ingerare.
Noul experiment a scos la iveală faptul că mirosul pe care alimentele le eliberează în timp ce sunt mestecate contribuie semnificativ la obținerea sațietății și poate convinge consumatorii să se oprească din mâncat.
Raportul elaborat de oamenii de știință menționează și câteva posibile aplicații practice ale experimentului lor. Printre acestea se numără crearea în laborator a unor alimente care eliberează arome în timp ce sunt mestecate sau dezvoltarea unor arome care au un efect mai puternic asupra declanșării senzației de saturație.
În prezent, eforturile sunt îndreptate spre obținerea unor alimente cu arome care combat foamea, lucru care este foarte posibil, întrucât moleculele care alcătuiesc aroma unui aliment provoacă sațietatea prin activarea zonelor cerebrale care semnalizează prezența acestei senzații.