Pentru hramul de la Hagigadar

În comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiușe



Comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului
Comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului

În comunitatea armeană suceveană a început marți prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiușe (aganciabur), cu care se vor ospăta pelerinii la agapa creștină (hurban), organizată după oficierea slujbei la hramul bisericii Hagigadar, din data de 16 august a.c.
Doamnele comunității armene locale (dar și câțiva bărbați, întrucât, așa cum a spus glumeț dr. Ioan Foit, președintele Filialei Suceava a Uniunii Armenilor din România, „femeile trebuie încurajate”) s-au pus pe treabă dis-de-dimineață, în curtea casei parohiale de la Biserica Sf. Cruce.
Ziua de marți a fost dedicată alegerii, spălării și tocării zarzavatului din care se prepară hurutul, ingredientul a cărui rețetă este păstrată și respectată cu strășnicie de mai bine de un secol și jumătate.
Au fost alese cu grijă frunzele de pătrunjel, țelină, sfeclă de zahăr și s-a pigulit cimbrul, tarhonul, busuiocul și petalele de vâzdoage care intră în componența hurutului, s-a tocat apoi la mașină și s-a pregătit cantitatea necesară de zarzavat, care a fost fiartă, în ziua următoare, în lapte acru.
Așa cum ne-au spus doamnele comunității armene sucevene (având totuși grijă să nu ne dezvăluie rețeta în întregime) în urma fierberii va rezulta o pastă densă din care vor fi modelate „conurile”, care, după uscare (în pod, nu la soare, zilnic rotite ca să nu prindă mucegai), vor fi date pe răzătoare ca ingredient special în supa de urechiușe.
Și dacă dna Sanda Plămadă (care face parte din vechea familie armeană Andrușcă) ne-a mai spus câte ceva despre hurut, oricât am insistat în continuare nu am aflat secretul rețetei pe care, așa cum ne-a șoptit dr. Ioan Foit, îl deține dna Valerica Spătaru, coordonatoarea întregului ritual al preparării acestui ingredient.


Conurile de hurut vor fi rase pe răzătoare în supa de urechiușe
Conurile de hurut vor fi rase pe răzătoare în supa de urechiușe
În comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiușe
În comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiușe
În comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiușe
În comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiușe
În comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiușe
În comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiușe
În comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiușe
În comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiușe
În comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiușe
În comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiușe
În comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiușe
În comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiușe
În comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiușe
În comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiușe
Comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului
Comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului


Recomandări

Tradițiile spirituale ale Mănăstirii Hagigadar de Adormirea Maicii Domnului, respectate și în acest an de sute de credincioși