Lăudate nu doar pentru gustul deosebit pe care îl conferă mâncărurilor, ci și pentru proprietățile curative, plantele aromatice ocupă un loc de cinste în bucătăriile din întreaga lume.
Coriandrul este nou-venit în categoria ierburilor aromatice preferate de români, dar este întrebuințat de multă vreme în arta culinară mondială. Aroma acestei plante este descrisă în general drept puternică și cu note citrice. Planta se cultivă în mod extensiv în India, Mexic și Vietnam.
Menta este una dintre ierburile aromatice apreciate de gurmanzi, dar în țara noastră este puțin folosită la prepararea mâncărurilor. Există două feluri de mentă folosite în gastronomie: izma și iarba creață. Primul soi are un gust puternic și răcoritor, datorită cantității foarte mari de mentol pe care o conține, în timp ce al doilea tip este un pic mai dulceag. Menta este folosită, în general, la prepararea specialităților thailandeze, a ceaiului, dar este asociată și cu carnea de miel sau cu ciocolata. Mai este folosită și pentru pregătirea a diferite tipuri de jeleuri, sosuri sau cocteiluri alcoolice, precum Mojito.
Pătrunjelul, eroul anonim
Pătrunjelul și mărarul sunt foarte populare și foarte des folosite în bucătărie. Pătrunjelul este „eroul anonim” al gastronomiei, care poate face mai mult decât să orneze un fel de mâncare. O prezență obișnuită în gastronomia franceză și în cea italiană, pătrunjelul dă o aromă deosebită ciorbelor, supelor sau tocănițelor. Există două sortimente de pătrunjel, unul mai amărui și unul mai „blând”. În general, pastele sau preparatele care conțin ouă sunt completate de o ploaie de pătrunjel, căci aroma ușoară a acestei plante reduce senzația de greutate și are proprietatea de a separa gusturile.
Aroma mărarului generează de multe ori polemici aprinse. Unii gurmanzi sunt de părere că mărarul are un gust „curat”, de iarbă, în timp ce alții consideră că este ușor dezagreabil datorită gustului pronunțat de pământ. Deși de foarte multe ori mărarul este asociat cu arta culinară scandinavă, fiind un ingredient nelipsit în prepararea somonului, el se regăsește și în alte specialități internaționale, de exemplu în tzatziki-ul grecesc sau în borșul tradițional din Europa de Est. Mărarul este deseori folosit la murături, însă foarte bine completează și preparatele din cartofi sau sosurile ce conțin maioneză și smântână.
Busuioc, oregano, rozmarin
Busuiocul este o plantă aromatică versatilă, care se încorporează perfect în preparate din întreaga lume, începând cu Italia și terminând cu Asia de Sud-Est. Atunci când hotărâți să folosiți busuioc la gătit, trebuie să știți că secretul este să adăugați frunzele acestuia când mâncarea este aproape gata, pentru ca planta să degaje maximum de aromă.
Oregano este o plantă deosebită, care combină gusturile dulceag și condimentat, conferind astfel prospețime oricărui fel de mâncare. Frunze proaspete de oregano se găsesc greu, așa că trebuie să vă mulțumiți cu pliculețele de oregano uscat pe care le găsiți în supermarketuri. Țineți însă cont că aroma acestuia din urmă este mai puternică, deci folosiți o cantitate mai mică.
Nu putem uita de rozmarin, o plantă cu aromă și miros puternice, originară din regiunea mediteraneană, care este foarte des folosită în preparatele specifice regiunii Toscana. Rozmarinul se potrivește perfect cu carnea de porc, cu puiul și chiar cu peștele, dar la fel de bine poate completa și meniuri vegetariene.