Există idei preconcepute și în materie de nutriție, la fel ca în orice alt domeniu. Nutriționiștii au început să-și pună pacienții în gardă în legătură cu ipoteze referitoare, de exemplu, la nivelul de fier pe care îl conține spanacul sau la numărul caloriilor din unt.
Există multe persoane care aleg să mănânce margarină în loc de unt, considerând că astfel consumă mai puține calorii. Nu este deloc adevărat că margarina are mai puține calorii decât untul. Cele două alimente au același indice caloric, aproximativ 360 kcal la 100 grame. În schimb, diferența apare atunci când vine vorba de calitatea grăsimilor conținute. În cazul untului, acestea sunt de origine animală și conțin acizi grași saturați, în timp ce margarina, fiind de origine vegetală, este bogată în acizi grași nesaturați.
Se mai credea, de asemenea, că persoanele care au colesterolul mare nu au voie să mănânce ouă. Este o concepție cât se poate de falsă, spun nutriționiștii. Tot colesterolul conținut în ouă este concentrat în gălbenuș, iar albușul nu are deloc această substanță. În cazul în care analizele arată un nivel ridicat de colesterol în organism, pacienților le este recomandat să consume doar două ouă pe săptămână și să monitorizeze consumul de grăsimi, în special de grăsimi saturate.
Pastele nu îngrașă
Contrar convingerii că pastele făinoase îngrașă pentru că au un conținut ridicat de carbohidrați, această idee nu este nici pe departe adevărată.
Nutriționiștii spun că 200 de grame de paste fierte au un aport caloric mediu de 180 kcal. Prin urmare, pastele nu îngrașă, dar, pentru ca dumneavoastră să fiți cu conștiința împăcată, le puteți combina cu puține condimente, pentru a ameliora valoarea nutritivă.
Altă idee preconcepută este aceea potrivit căreia spanacul este foarte bogat în fier. Se pare că și acest lucru este fals, pentru că 100 de grame de spanac conțin doar 4 mg de fier, cu mult mai puțin decât caltaboșul (20 mg/100 g), ficatul (15 mg/100 g) sau pătrunjelul (10 mg/100 g).
Lămurind aceste probleme, nutriționiștii sunt de acord cu ideea, că masa de seară trebuie să fie ușoară, pentru a nu exista probleme de digestie în timpul nopții și, mai ales, dacă la prânz ați mâncat foarte bine.