Idei pentru preparate din orez



Orezul poate reprezenta singur un fel de mâncare, dar poate la fel de bine să fie garnitură pentru alte preparate.
Fie că este vorba de orez obișnuit, cu bob lung, brun, sălbatic sau basmati, acest aliment vă permite să experimentați în bucătărie, apelând la unul dintre cele patru procedee pe care specialiștii le recomandă pentru preparare.
Orezul fiert este o garnitură ideală pentru mâncărurile cu sosuri cu carne, sosuri curry sau chili și, în plus, poate fi folosit pentru prepararea salatelor de orez. Pentru fierbere, întâi trebuie să măsurați cu atenție cantitatea de apă pe care o folosiți: pentru fiecare măsură de orez, puneți două de apă. Țineți cont de faptul că o cană de orez este suficientă pentru a pregăti două porții de garnitură. Puteți fierbe orezul direct în cratița în care veți găti mâncarea sau folosiți un ibric, iar apoi mutați orezul în cratiță. Când apa începe să fiarbă, adăugați orezul și puțină sare. Aduceți din nou la punctul de fierbere, apoi dați focul încet, puneți un capac pe cratiță și lăsați orezul să fiarbă încă 15 minute. Fiecare tip de orez necesită alt timp de fierbere, care este menționat pe ambalaj. Dacă după timpul indicat apa nu a scăzut complet, lăsați orezul să fiarbă până o absoarbe pe toată și serviți-l condimentat după preferințe.
Orezul prăjit, un preparat inedit
Orezul prăjit poate fi consumat ca atare sau ca garnitură la preparatele chinezești. Pentru aceasta, fierbeți orezul în mod obișnuit, apoi lăsați-l să se răcească. Bateți două ouă într-un castron, adăugând sare, piper și condimente după gust. Puneți puțin ulei într-o tigaie mare sau într-un wok și adăugați ouăle bătute când uleiul este încins. Amestecați constant până când acestea încep să se prăjească. Adăugați orezul fiert și puțin sos de soia. Continuați prepararea până când orezul se încinge și toate ingredientele se omogenizează. Pentru a varia rețeta, puteți căli ceapă în tigaie înainte de a pune ouăle sau puteți adăuga bucăți fierte de pui sau creveți odată cu orezul.
Salata de orez
Altă idee pentru a folosi orezul fiert care v-a rămas de la gătit este salata de orez. Ideal este ca aceasta să fie preparată cu o seară înainte de a fi servită, pentru ca boabele de orez să „împrumute” aromele celorlalte ingrediente. Amestecați orezul fiert și răcit cu boabe de porumb, ardei gras și ardei iute tocat, măsline, usturoi, zeamă de lămâie sau lime și puțin ulei de măsline. Chiar înainte de a servi salata, încorporați brânză rasă.
Dacă preferați mâncărurile mai dulci, puteți amesteca orezul fiert cu bucăți de ananas, ton, fasole sau chiar nuci caju.