Horoi: Prețul ouălor va crește cu 10-12% din 2012 dacă se aplică îmbunătățirea confortului găinilor



Prețul ouălelor va crește cu 10-12% din 2012 dacă va fi pus în aplicare sistemul de îmbunătățire a confortului găinilor, a declarat, miercuri, președintele Agricola Bacău, Grigore Horoi, arătând că acest sistem nu va aduce un beneficiu produsului, ci „găina va fi mai fericită”.
Președintele Agricola Bacău a fost audiat în Comisia de agricultură a Camerei Deputaților în legătură cu „scandalul ouălor”.
„Sunt demersuri ale organizațiilor de protecție a animalelor pentru îmbunătățirea confortului și bunăstării animalelor. Un calcul nu foarte exact arată că implementarea sistemului de cuști îmbunătățite, de după 2012, ar crește ponderea amortizării în costul produsului de la 8-10 la sută la peste 20 la sută. Trebuie să ne așteptăm ca pe produsul ou să plătim, după 2012, un preț mai mare cu cel puțin 10-12 la sută. Sistemul de cuști îmbunătățite nu va aduce un beneficiu suplimentar produsului ou, consumatorul nu va avea nimic în plus, va fi găina mai fericită contra unui cost”, a explicat Horoi.
Vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Corneliu Ceică, a spus că România trebuie să pună în aplicare, începând din 1 ianuarie 2012, normele europene privind cuști îmbunătățite pentru găini, dar că țara noastră a făcut demersuri, alături de Polonia, la Comisia Europeană, pentru ca să obțină o derogare de la acest termen.
El a precizat că, în prezent, 63 la sută din cuștile găinilor sunt îmbunătățite.
Președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, a explicat, la audieri, că Uniunea Europeană nu dorește desființarea cuștilor pentru găini, așa cum au susținut reprezentanții organizației Vier Pfoten, ci îmbunătățirea acestor cuști, în sensul „de a se mări spațiul, iar pasărea să aibă un cuibar și o stinghie”.
Van a răspuns unei întrebări a președintelui Comisiei de agricultură, Valeriu Tabără, privind problema culorii gălbenușului de ou. Președintele UCPR a arătat că oul cu gălbenușul de culoare „mai palidă” nu este cu nimic deosebit de celelalte ouă și că nu există nicio diferență de compoziție chimică a oului, din punct de vedere nutrițional.
Problema culorii gălbenușului este dată de un pigment natural – betacaroten – care se găsește în furaje de porumb sau făină de lucernă, a explicat Van, adăugând că unele ferme folosesc grâu, nu porumb.
El a mai spus că în țările din UE se injectează furajele cu acest pigment și că în România nu se practică acest lucru deoarece implică și costuri ridicate.
Deputații din Comisia de agricultură consideră că acuzațiile aduse ouălor românești potrivit cărora acestea ar proveni de la „găini stresate” reprezintă o „diversiune aruncată pe piață cu scopul de a îndepărta consumatorul de produsele autohtone”, iar crescătorii de păsări afirmă că ouăle autohtone sunt sănătoase.
Comisia de agricultură i-a audiat, miercuri, pe reprezentanții ANSVSA, UCPR, Agricola Bacău și ANPC, în cazul „scandalului ouălor”, iar cei care au lansat acuzațiile – reprezentanții organizației pentru protecția animalelor „Vier Pfoten” și profesorul Gheorghe Menicinicopschi, de la Institutul de Cercetare Alimentară, nu s-au prezentat la comisie.
Membrii Comisiei au decis să continue audierile în acest caz și să îi invite din nou pe reprezentanții organizației Vier Pfoten și pe Gheorghe Menicinicopschi, dar și pe reprezentanții TVR, deoarece postul public de televiziune a prezentat acest caz într-o emisiune.
Organizația pentru protecția animalelor „Vier Pfoten” a anunțat, în 9 februarie, declanșarea unei campanii intitulate „Explică ce este ștampila pe ou”. Reprezentanții organizației au spus că această campanie se dorește a fi un semnal de alarmă cu privire la faptul că două treimi din ouăle produse în România provin de la găini care cresc în condiții improprii, care sunt hrănite cu vitamine sintetice și medicamente, iar adesea alimentația acestora conține coloranți și furaje modificate genetic.
Directorul științific al Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, prezent la conferința de presă, a spus că este recomandat a fi consumat oul care are pe ștampilă cifrele 0 și 1. „Cele cu cifra 3 sigur ne vor afecta sănătatea în timp, ducând la supraponderabilitate, obezitate și celelalte afecțiuni aferente acestora. Eeste bine ca oamenii să învețe să citească ștampila de pe ouă și să cumpere numai ouă ștampilate cu 0 sau 1”, a spus atunci profesorul Mencinicopschi.
Președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, declara, în 17 februarie, că 14 producători de ouă de consum s-au adresat deja instanței pentru a cere daune atât organizației Vier Pfoten, cât și profesorului Gheorghe Mencinicopschi, pe care îi acuză că „lucrează pentru distrugerea producției autohtone de ouă de consum, probabil pentru a permite importuri de ouă din țări care cresc găinile în același tip de cuști ca și producătorii autohtoni”.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi declara, în aceeași zi, că afirmațiile referitor la care a fost acuzat de către Uniunea Crescătorilor de Păsări nu-i aparțin lui, ci reprezentanților Vier Pfoten și că va da în judecată uniunea pentru calomnie și îngrădirea dreptului la informare. El preciza că la conferința din 9 februarie nu a vorbit nici despre sistemul de creștere a păsărilor, nici despre furajare, declarațiile de acest tip aparținând reprezentanților Vier Pfoten.