Culoarea și materialul din care este realizată vesela influențează modul în care sunt percepute alimentele, potrivit rezultatelor unui studiu, publicat miercuri, ai cărui autori spun că roșul nu este o nuanță potrivită pentru cei care vor să se îngrașe, informează AFP.
Printre factorii ce influențează calitatea gustului se numără inclusiv culoarea și materialul feței de masă și a veselei. Autorii studiului descurajează folosirea culorii roșu pentru stimularea apetitului.
„Modul în care percepem mâncarea constituie o experiență multisenzorială, care nu are de-a face doar cu gustul și cu textura alimentelor, ci și cu aroma și aspectul mesei”, menționează autorii studiului, publicat în revista Flavour.
„Înainte ca noi să gustăm mâncarea, creierul nostru își formează deja o imagine despre aceasta, lucru care ne afectează experiența”, spun experții de la Universitatea din Oxford, autorii studiului. Potrivit acestora, culoarea roșu nu este potrivită. „Roșul ar trebui prezentat persoanelor care trebuie să își limiteze hrana, dar cu siguranță nu celor care vor să se îngrașe”, afirmă cercetătorii.
Autorii studiului au efectuat testele folosind veselă de mai multe culori, forme și texturi, pentru a evalua impactul pe care aceasta o are asupra gustului. Ei au ajuns la concluzia că mâncarea picantă mâncată cu cuțitul este mai iute decât dacă este mâncată cu o lingură sau o furculiță, iar, dacă este mâncată cu o furculiță din plastic, ea pare a avea un gust „mai bogat”.
La începutul anului, un studiu a arătat că o porție de ciocolată caldă are un gust mai bun dacă este servită într-o ceașcă portocalie sau crem, decât dacă este servită într-o ceașcă albă sau roșie.
Specialiștii spun, de asemenea, că nu există nicio formulă magică legată de asocierea alimente-elemente de decor, totul depinzând de tipul de mâncare. De exemplu, paharele galbene fac ca lămâile să pară mai gustoase în sucuri, în tip ce paharele roz fac ca băuturile pe care le conțin să pară mai dulci.
Studiu
Gustul alimentelor, influențat de atmosfera ambientală
