Carieră în sport

Ghiță Păcurariu, omul care a activat două decenii la cel mai înalt nivel în domeniul recuperării și fizioterapiei, își va pune expertiza acumulată în folosul sucevenilor



Dorin Goian și Ghiță Păcurariu au colaborat vreme îndelungată la echipa națională de fotbal a României
Dorin Goian și Ghiță Păcurariu au colaborat vreme îndelungată la echipa națională de fotbal a României

După ce a activat timp de 17 ani ca fizioterapeut al echipei naționale de fotbal a României, iar în ultimul timp s-a concentrat pe activitatea clinicii de kinetoterapie pe care o deține în Pitești, suceveanul Gheorghe Păcurariu a ajuns la concluzia că a stat suficient de mult timp printre străini și a decis să se întoarcă acasă.
„Îmi merge bine din punct de vedere profesional, însă mă chinuie tot mai mult dorul de casă, de părinți, care locuiesc în localitatea Șcheia. Așa că m-am hotărât să las afacerea de la Pitești pe mâna fiicei mele, care este licențiată, la rândul ei, în kinetoterapie, iar eu o să mă întorc definitiv la Suceava, unde am în plan deschiderea unei clinici similare, de recuperare și fizioterapie. Am aparatura necesară achiziționată, iar zilele trecute am reușit să închiriez un spațiu ultracentral, vizavi de Muzeul de Istorie al Bucovinei. Sper să reușesc amenajarea clinicii în două luni, iar din luna august să dau drumul la treabă. Voi lucra împreună cu prietena mea Elena, care are o experiență vastă în domeniu, după ce a activat ani buni ca asistent medical la o clinică din Austria. Am găsit deja și o casă pe gustul nostru, la Ipotești”, a declarat Ghiță Păcurariu.
Fostul mare internațional Dorin Goian, care a colaborat cu Ghiță Păcurariu la echipa națională, salută revenirea la Suceava a prietenului său.
„Mă bucur că a decis să se întoarcă acasă. Îl cunosc bine pe Ghiță, cu care am avut plăcerea să lucrez la echipa națională. Este un profesionist desăvârșit și cred că experiența acumulată la cel mai înalt nivel va fi de folos sucevenilor. Cred că orașul nostru are nevoie de un om cu expertiza lui Ghiță”, a declarat fostul fundaș central al României.
Pentru cine nu știe, Ghiță Păcurariu are în spatele lui o poveste de viață interesantă. În prezent în vârstă de 45 de ani, acesta a fost un redutabil luptător de greco-romane în tinerețe. Legitimat fiind la CSS Suceava și mai apoi la Dacia Pitești, a reușit să devină de nu mai puțin de zece ori campion al României la diferite categorii de vârstă și greutate, trecându-și totodată în palmares un titlu balcanic și mai multe participări cu clasări onorante la campionatele mondiale și europene. „Faptul că am făcut sport de performanță și am avut șansa să lucrez cu profesorul Lazăr Tipa mi-a fost de mare ajutor în viață. Domnul Tipa nu mi-a fost doar antrenor, ci și un pedagog și un mentor foarte bun, care a fost alături de mine și m-a ajutat să depășesc momentele grele”, a declarat Ghiță Păcurariu.
Și-a făcut ucenicia pe mușchii voleibalistelor
Confruntându-se în cariera de luptător cu multiple accidentări, care de care mai serioase, suceveanul nostru s-a văzut pus în situația ingrată ca, la doar 21 de ani, să renunțe la o carieră sportivă ce se anunța prodigioasă și să se orienteze către altceva. „Pentru că îmi plăcea să fac masaj în timpul cantonamentelor prelungite de care am avut parte ca luptător de performanță, m-am gândit că această pasiune a mea mă poate ajuta să rămân în lumea sportului, de care mă atașasem atât de mult”, a mărturisit acesta.
Așa se face că pe când se afla în primul an de facultate, Ghiță a primit șansa de a debuta în noua sa meserie ca maseur al echipei feminine de volei Dacia Pitești. „Așadar, aș putea spune că mi-am făcut ucenicia pe mușchii voleibalistelor. Lucrând cu fete atât de frumoase, masajul trebuie tratat cu puțină indiferență, ceea ce nu a fost un lucru ușor pentru un tânăr în vârstă de doar 21 de ani”, a precizat Ghiță.
A fost adus în fotbal de „Comisarul” Moldovan
Învățat de mic cu munca și disciplina, suceveanul nostru și-a făcut repede un nume și în această nouă îndeletnicire, astfel că un an mai târziu, în 1996, a fost cooptat de antrenorul Ion Moldovan în staff-ul grupării de Liga I FC Argeș. Acesta a fost primul contact cu lumea fotbalului pentru foarte tânărul pe atunci Gheorghe Păcurariu, care în perioada de 8 ani petrecută în Trivale a avut șansa să deprindă toate tainele meseriei și să-și definitiveze studiile. Pe lângă Facultatea de Educație Fizică și Sport, a absolvit o școală postliceală de kinetoterapie și mai apoi o facultate cu același profil, obținând ulterior și masterul în acest domeniu de activitate.
Prima experiență la Națională a avut loc în mandatul lui Puiu Iordănescu
Pentru Ghiță a urmat apoi o nouă experiență în Liga I, la Universitatea Craiova, în această perioadă, în anul 2003, primind o solicitare care avea să-l lase cu gura căscată. „Am fost întrebat de reputatul doctor Pompiliu Popescu dacă nu vreau să lucrez la echipa națională. Vă spun sincer că mi-au dat lacrimile de bucurie. Cu toate că mi-am făcut tot timpul meseria cu dragoste și profesionalism, nu credeam vreodată că voi ajunge să profesez la un nivel atât de sus. Așa s-a produs debutul meu în fotbalul mare, în timpul celui de-al doilea mandat al lui Anghel Iordănescu la echipa națională. Am avut șansa să prind finalul generației de aur a fotbalului românesc, fiind onorat să lucrez cu jucători de legendă precum Dorinel Munteanu, Viorel Moldovan, Ionel Ganea, Bogdan Stelea, Adrian Mutu sau Cristi Chivu”, a relatat Ghiță.
A trăit sub același acoperiș cu Mutu, în Italia
Aproximativ în aceeași perioadă în care a activat la echipa națională a României pregătită pe atunci de Anghel Iordănescu, Ghiță Păcurariu a fost solicitat de Adrian Mutu să devină fizioterapeutul personal al acestuia. Suceveanul nostru a fost practic nedespărțit de Mutu pe când acesta evolua în Italia, pentru formațiile Parma și Juventus Torino. „Toată lumea știe ce mare fotbalist a fost Mutu și faptul că dădea un asemenea randament pe teren s-a datorat atenției speciale pe care o acorda pregătirii fizice și recuperării după efort. Nici nu vă dați seama cât de iubit putea să fie Adrian în Italia. Fabio Capello, antrenorul lui Juve, era pur și simplu îndrăgostit de el. Experiența italiană a fost una foarte importantă pentru mine, deoarece am avut șansa să văd cum se lucrează într-un campionat de top și am avut posibilitatea să interacționez cu unii dintre cei mai mari fotbaliști ai planetei, mă refer aici la Taffarel, Adriano, Ibrahimovic, Del Piero sau Cannavaro, pe atunci deținător al Balonului de Aur”, a povestit suceveanul originar din comuna Șcheia.
Perioada petrecută la Națională i-a rămas în suflet pentru totdeauna
Ghiță Păcurariu avea să rămână în staff-ul echipei naționale până în anul 2017, interval de timp în care, așa cum se întâmplă în sport, a trăit și momente de mare bucurie, dar și dezamăgiri.
„Pentru mine a îmbrăca treningul cu însemnele naționale a fost ceva sfânt. Voi purta toată viața cu mine amintiri și emoții de neuitat, de mare fericire, cum a fost atunci când am obținut calificarea la turneul final al Campionatului European din Franța, sau de extremă tristețe, la ratarea prezenței la Mondialele din Brazilia. Să știți că a fi kinetoterapeut la o echipă de fotbal nu este o meserie ușoară, este chiar foarte greu să faci masaj la atâția sportivi cu o masă musculară uriașă, într-o singură zi, această activitate necesită un efort fizic uriaș. Dacă însă îți respecți meseria, atunci fii sigur că vor veni și rezultatele. Eu mi-am văzut doar de treaba mea, n-am căutat să intru în conflict cu nimeni. De aceea, sunt respectat de cei cu care lucrez, și asta contează cel mai mult pentru mine”, a mărturisit fostul luptător de performanță.



Recomandări

Fost fizioterapeut al echipei naționale de fotbal a României și în prezent patron de clinică de kinetoterapie în Pitești, Ghiță Păcurariu este solidar cu sucevenii săi