Poziție

Gheorghe: „Votul pentru diminuarea TVA la alimentele de bază reprezintă o stare de normalitate”



Gheorghe: „Votul pentru diminuarea TVA la alimentele de bază reprezintă o stare de normalitate”
Gheorghe: „Votul pentru diminuarea TVA la alimentele de bază reprezintă o stare de normalitate”

Adoptarea de către Senat a proiectului de lege privind reducerea TVA la alimentele de bază de la 19% la 9% inițiat de Partidul Conservator nu reprezintă o victorie, ci o stare de normalitate. Aprecierea aparține președintelui organizației județene a PC, senatorul Constantin Gheorghe (foto), și a fost făcută, ieri, într-o conferință de presă. Liderul conservatorilor suceveni a ținut să spună din start că inițiativa PC nu este una cu caracter populist, ci este extrem de importantă pentru mediul economic românesc aplicarea ei, urmând să conducă la diminuarea evaziunii fiscale și la creșterea competitivității industriei alimentare românești în raport cu piața europeană. „Nu e o inițiativă cu caracter populist, ci una bazată pe analize, pe studii, și face în așa fel încât să diminueze evaziunea fiscală, vânzarea la negru. E timpul ca prin inițiative de acest fel starea economiei românești să se însănătoșească, să încercăm să aducem economia din zona gri în zona albă. Nu am făcut acest lucru doar ca să ne câștigăm un anumit capital politic, ci am vrut să demonstrăm că PC se apleacă asupra problemelor economiei românești. Acest pas poate să ne dea speranța că odată cu integrarea în UE industria alimentară românească va putea să concureze cu industria din UE și în loc să devenim o țară de consum putem să devenim o țară care să aibă și industrie și consum”, a declarat Gheorghe. El a adăugat că, prin această inițiativă, PC a vrut să vină în compensarea scumpirilor la energie și gaze care trebuie aliniate normelor europene. „Prețul la pâine nu va crește în nici un fel pentru că reducerea TVA va echilibra într-un fel creșterile costului de producție datorat scumpirii la gaze sau la energie”, a precizat senatorul PC de Suceava. Gheorghe a arătat că pe plan european, în țări precum Marea Britanie, cota de TVA la principalele produse alimentare este zero, iar în altele precum Polonia cota este de 7%. „Noi nu facem decât să ne încadrăm în recomandările Directivei Consiliului Europei care spun că TVA nu poate să fie mai mic de 5%”, a subliniat liderul PC Suceava. Senatorul conservator a spus că nu vor fi creșteri la produsele alimentare de bază și a amintit că s-au primit asigurări în acest sens din partea patronatelor din industria alimentară. El a menționat că PC va sprijini în continuare guvernul chiar dacă PNL a votat împotriva inițiativei conservatorilor. „Dacă e să facem o legătură pe eșichierul politic vreau să vă spun că ministrul Agriculturii, senatorul Flutur, a declarat cu ceva vreme în urmă că 40% din producția de pâine se vinde la negru. Or, în atari condiții, dacă legea va trece și la Camera Deputaților, nu facem decât să reglementăm această problemă care a fost subliniată de ministrul Flutur”, a mai spus Gheorghe.



Recomandări

Profesori și elevi ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava – promotori ai excelenței europene în educația din domeniul lactatelor, prin participarea la proiectul AEDIL Dairy CoVE

Profesori și elevi ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava –  promotori ai excelenței europene în educația din domeniul lactatelor, prin participarea la proiectul AEDIL Dairy CoVE
Profesori și elevi ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava – promotori ai excelenței europene în educația din domeniul lactatelor, prin participarea la proiectul AEDIL Dairy CoVE

Deputatul AUR Florin Pușcașu îi solicită premierului Bolojan să micșoreze TVA la energie electrică și gaz la 5%

Deputatul AUR Florin Pușcașu îi solită premierului Bolojan să micșoreze TVA la energie electrică și gaz la 5%
Deputatul AUR Florin Pușcașu îi solită premierului Bolojan să micșoreze TVA la energie electrică și gaz la 5%

Deputatul AUR Petru Negrea consideră că majorarea TVA în HoReCa este un atac direct la antreprenorii români și la viitorul turismului