Munca depusă ani de zile s-a materializat în luna august a acestui an cu o performanță extraordinară pentru Sabina Calisevici, elevă a Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. La Beijing, în China, Sabina a obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Geografie după o competiție extrem de dură cu ceilalți contracandidați veniți din toate colțurile lumii. Pentru Sabina Calisevici a fost încununarea efortului și a miilor de ore de studiu, o performanță la care a contribuit din plin și profesorul de geografie Radu Ciumașu.
Până să ajungă în acest punct, Sabina și-a amintit cum a descoperit pasiunea pentru natură și pentru mediul înconjurător.
„Geografia este întâi de toate o pasiune și apoi a fost planul în care am reușit să fac performanță. Pasiunea pentru geografie am descoperit-o abia în clasa a VIII-a, dar este mult mai veche, încă din copilărie. Dintotdeauna am fost curioasă să descopăr cum funcționează lucrurile în natură și cum se produc fenomenele”, a mărturisit Sabina Calisevici.
Iar ceea ce a urmat a venit aproape firesc. În clasa a IX-a a participat la olimpiada națională de geografie, pe care a câștigat-o detașat, la mare distanță de locul doi.
Din păcate, ceva a încurcat-o atunci să fie cooptată în lotul de geografie al României: nu stăpânea prea bine limba engleză. Și-a propus să treacă și peste acest mic obstacol și a reușit cu brio. Drumul spre marea performanță era deschis.
Și-a depășit propriile așteptări
Olimpiada internațională presupune o muncă intensă, iar să te întorci acasă și cu cea mai strălucitoare medalie este cu atât mai impresionant. De aceea, extrem de importantă a fost pregătirea de dinaintea competiției, dar mai ales pregătirea din anii anteriori, în care informațiile au avut timp să se sedimenteze.
„Când am ajuns în luna august la Beijing știam foarte bine ce am de făcut, e drept la alt nivel și în limba engleză. Trebuie să recunosc că mă așteptam ca cel mai bun rezultat al meu să fie medalie de argint, mai ales că nu știam ce pot concurenții mei, știam ce pot eu, de ce sunt în stare eu, dar nu știam cu cine voi concura, și atunci am sperat la medalie de argint, astea erau așteptările, dar a fost mult mai bine”, a povestit Sabina Calisevici.
În ziua concursului a dat tot ceea ce avea mai bun, iar apoi nu i-a rămas altceva de făcut decât să aștepte anunțarea rezultatelor. Între timp, organizatorii Olimpiadei Internaționale de Geografie le-au oferit participanților momente de destindere, printre care și o vizită la Marele Zid Chinezesc.
În timpul acestei vizite, Sabina a avut o revelație: că se va întoarce acasă cu medalia de aur. Și așa a fost, iar ziua respectivă a fost cea mai fericită din viața fetei născute acum 18 ani, undeva pe malul Siretului, în apropierea graniței cu Ucraina.
„Cred că a fost pentru prima dată când mi-a venit să plâng imediat ce am aflat rezultatul, mai ales că la Olimpiada Internațională de Geografie nu se cunosc rezultate preliminare, afli că ești medaliat sau nu în momentul decernării medaliilor. Atunci a fost un moment într-adevăr emoționant pe care nu-l voi uita niciodată”, a rememorat Sabina momentul de glorie de la Beijing.
Sabina Calisevici, un fel de Usain Bolt pentru liceul din Câmpulung Moldovenesc
Vestea că Sabina a câștigat medalia de aur a ajuns imediat și în România, mai exact pe grupul de socializare creat de colegii de clasă. La scurt timp după ce s-a aflat de performanța de pe tărâm asiatic au început să curgă primele felicitări. Printre primii care au felicitat-o a fost colega de bancă și prietena ei cea mai bună, Lidia Dunca. „I-am spus că sunt mândră de ea și îi urez succes în continuare. Iar când a venit acasă, conform obiceiului de la noi din liceu, am aruncat-o de trei ori în sus”, a spus Lidia Dunca.
Performanța Sabinei Calisevici a devenit motiv de mândrie nu doar pentru conducerea Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, ci și pentru ceilalți elevi care o privesc ca pe un adevărat model.
„Este primul elev din istoria liceului care obține o astfel de performanță. Să ai un astfel de elev e ca și cum ai avea un campion olimpic, iar dacă e să fac o comparație cu lumea sportului, aș compara-o pe Sabina cu Usain Bolt. Mai sunt și alte premii obținute de elevi, dar evident performanța Sabinei este cea mai importantă, și este cu atât mai meritorie cu cât ea este la un liceu militar și are și alte atribuții față de elevii unui liceu normal”, a arătat Vladimir Cerbu, directorul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc.
„Sabina este un adevărat simbol”
Cercul de geografie din liceu, acolo unde se vine de plăcere, are acum în Sabina un model. Elevii din clasele mai mici o privesc cu admirație și speră să-i calce pe urme într-o bună zi.
„Îmi aduc și acum aminte când am pășit pentru prima oară în laboratorul de geografie și Sabina mi-a spus «Cu curaj». Este cel mai deștept copil de pe glob la o disciplină, iar pentru a egala o asemenea performanță e nevoie de multă muncă, ambiție, dar și prieteni care să te ajute, pentru că acesta este secretul orelor de geografie de la cerc și de la curs. Performanța ei este unică și nu poate fi depășită, pentru că totuși este aur mondial”, a spus elevul-fruntaș Laurențiu Hamza, de la Cercul de geografie de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc.
Punctul său de vedere este susținut și de un alt coleg care frecventează cercul de geografie, elev-caporal Bogdan Daneliuc.
„O consider o adevărată motivație pentru fiecare dintre noi din acest colegiu și sunt curios cum a reușit să continue când i-a fost cel mai greu. Sabina este un adevărat simbol pentru colegiu la momentul actual”, a menționat Bogdan Daneliuc.
Radu Ciumașu, dascălul cu care Sabina a reușit marea performanță
Un mare merit pentru medalia de aur pe care Sabina a adus-o din China îi revine și celui care i-a călăuzit pașii spre acest obiectiv la care unii nici măcar nu îndrăznesc să viseze. Este vorba de Radu Ciumașu, profesorul de geografie de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc.
Între cei doi s-a creat „binomul perfect”, iar orele de pregătire au dovedit că munca în echipă nu a fost zadarnică.
„Dacă ar asista cineva la un moment când îi explici Sabinei s-ar mira că spune că nu a înțeles și îi explici ca unui copil de clasa a II-a, dar cred că asta este cheia. Ne gândeam că aici, la poalele Rarăului, Sabina a învățat să-și ridice privirea, prima treaptă, a doua treaptă, Rarăul, iar vara asta a ajuns pe Everest”, a concluzionat Radu Ciumașu drumul parcurs de eleva sa.
Și chiar dacă nu s-a aflat în China alături de Sabina, dascălul alături de care s-a pregătit a avut toată încrederea în capacitățile ei, iar finalul s-a dovedit unul extrem de fericit.
Premiile și recunoștința au curs pentru Sabina
Cum era și firesc, performanța Sabinei Calisevici nu putea trece neobservată. Premiile și dovezile de recunoștință au curs unele după altele.
Statul Major al Forțelor Terestre i-a oferit un premiu binemeritat, la fel cum au procedat și reprezentanții Ministerului Educației. Și la nivel local Sabina a fost răsplătită și a devenit cetățean de onoare al orașului Siret, iar mai recent, al municipiului Câmpulung Moldovenesc.
În ciuda acestei avalanșe de recompense, Sabina își păstrează modestia și știe că drumul cunoașterii îi va oferi multe alte surprize.