”Gena burlăciei”: de ce unii oameni eșuează în relațiile de cuplu?



Cei care rămân singuri, deși toate cunoștințele lor de aceeași vârstă și-au întemeiat familii, ar putea fi „victime” ale zestrei lor genetice: oamenii de știință au descoperit recent că persoanele care au o anumită variantă a unei gene au șanse cu 20% mai mari de a fi singure, comparativ cu altele.
Se crede că această genă este asociată cu un nivel mai scăzut al serotoninei, un neurotransmițător corelat cu starea de bine, ceea ce îi face pe indivizii respectivi să se simtă mai puțin confortabil în relațiile apropiate.
Ca urmare, fie că acești indivizi stabilesc mai greu asemenea relații, fie că le pun capăt repede.
Studiul a fost realizat de oamenii de știință de la Peking University, din Beijing, China, care au analizat mostre de ADN provenite de la 600 de studenți, cercetând în mod special gena 5-HTA1, care se poate prezenta în două versiuni diferite (numite alele): G sau C.
Era mult mai probabil ca aceia care aveau versiunea G să fie singuri, în comparație cu cei care aveau versiunea C a genei.
Aproximativ 60% dintre studenții cu versiunea G erau singuri, față de numai 50% dintre cei cu versiunea C. Ceea ce este important de subliniat, spun cercetătorii, este că diferența nu a putut fi atribuită niciunei alte cauze care să fi influențat probabilitatea găsirii unui partener, inclusiv înfățișarea și starea materială.
Elementul-cheie al diferenței pare să fie activitatea genei la nivelul creierului. Persoanele cu versiunea G produc mai puțină serotonină, o substanță implicată în starea de spirit și sentimentul de fericire.
Se cunoștea deja faptul că persoanelor cu această versiune a genei li se pare mai greu să se apropie de alții; în plus, e mai probabil ca ele să fie nevrotice și să sufere de depresie.
Întrucât pesimismul și nevrotismul dăunează formării, calității și stabilității relațiilor, legătura dintre existența alelei G și tulburările psihice, la persoanele care poartă această versiune a genei, poate reduce oportunitățile de a întâlni potențiali parteneri și poate duce la eșecul relațiilor, afirmă cercetătorii în articolul publicat în jurnalul Scientific Reports.
Alți specialiști sunt totuși de părere că existența unei anumite configurații genetice nu înseamnă că nu avem de ales și vom fi inevitabil victimele propriilor noastre gene.
Dr. Pam Spurr, un expert britanic în domeniul relațiilor, consideră că, și atunci când întâmpină dificultăți în stabilirea și menținerea unei relații de cuplu, oamenii pot învăța să interacționeze cu alte persoane în moduri care să le mărească șansele de succes în relație.
descoperă.ro
Sursa: Mail Online



Recomandări

„Tinere, ție îți zic, scoală-te!” – Predica Înaltpreasfințitului Părinte Calinic la Duminica a XX-a după Rusalii

„Tinere, ție îți zic, scoală-te!” – Predica Înaltpreasfințitului Părinte Calinic la Duminica a XX-a după Rusalii
„Tinere, ție îți zic, scoală-te!” – Predica Înaltpreasfințitului Părinte Calinic la Duminica a XX-a după Rusalii