Gastronomia picantă a Tunisiei



Gastronomia din Tunisia nu este atât de exotică precum ați putea crede. Dacă ar trebui să definim într-un cuvânt mâncarea tradițională tunisiană, termenul „picant” o caracterizează.
Bucătăria tunisiană este un amestec de tradiții culinare europene și orientale. Tunisia are o așa-numită „bucătărie solară”, ce bazează pe ulei de măsline, condimente, roșii, fructe de mare și carne, în special de miel. Spre deosebire de ceea ce se prepară în bucătăria altor țări nord-africane, mâncarea din Tunisia este foarte picantă, foarte iute.
Unul dintre ingredientele cele mai folosite este harissa, un sos picant, preparat din ardei iuți și usturoi, a cărui aromă este dată de coriandru, chimen, ulei de măsline și de multe ori chiar de roșii.
Ingrediente și preparate nelipsite din bucătăria tunisiană
În aceeași măsură în care sosul picant de ardei este folosit la gătit, roșiile reprezintă ingrediente ce nu pot fi separate de gastronomia din Tunisia. În plus, tonul, măslinele, ouăle și diverse cereale, paste, ierburi aromate și condimente sunt nelipsite din bucătăria acestei țări africane.
În Tunisia, carnea de miel este la baza majorității felurilor de mâncare. Una dintre metodele cel mai des utilizate pentru prepararea cărnii de miel este „coucha”. Bucățile de carne sunt condimentate cu ulei de măsline, sare, frunze de mentă, ardei iute și curcuma, apoi sunt introduse la cuptor și prăjite într-un vas de pământ cu capac.
Cușcușul este preparatul tradițional din Tunisia. Deși poate fi pregătit în mai multe feluri, în mod tradițional cușcușul se servește împreună cu friptură de miel și legume (morcovi, conopidă, napi).
În Tunisia, se obișnuiește ca în timpul verii cina să fie foarte ușoară și neobișnuită pentru europeni. În serile calde de vară, tunisienii servesc ulei de măsline presat în casă, măsline, pâine de casă și o salată preparată de sau de roșii, împreună cu pește la grătar.
Fructele de mare sunt elemente de bază în alimentația tunisienilor. Acestea se găsesc din belșug: de la creveți și până la sardine, posibilitățile de preparare sunt nelimitate și fiecare regiune a țării are propriile rețete și secrete de preparare.
Preparate de sărbători
Ca și în țara noastră, în Tunisia, sărbătorile reprezintă ocazii pentru gătirea unor specialități culinare tradiționale, al căror succes depinde de creativitatea bucătarului.
De Mouled, când se sărbătorește ziua de naștere a Profetului Mohamed, în întreaga Tunisie se servește „zgougou”, o budincă dulce, preparată din semințe măcinate de pin, deasupra căreia se pune cremă de vanilie și se ornează cu nuci.
De sărbătoarea numită Aid El Fitr, ziua ce marchează sfârșitul Ramadanului, rudele și prietenii se vizitează reciproc, aducând și primind diverse feluri de mâncare preparate în casă ori cumpărate, dintre care „bakloua” și „makroudh” sunt cele mai populare.