S-a demonstrat științific

Gândești pozitiv, trăiești mai mult!



Observațiile realizate de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Edinburgh ce a urmărit timp de 20 de ani comportamentul unui număr de aproape 300 de gorile de la câteva grădini zoologice din Statele Unite și Canada dovedesc faptul că exemplarele deosebit de sociabile și prietenoase au prezentat o durată de viață cu până la 4 ani mai lungă decât a celor introvertite.
Cercetătorii consideră că această observație este aplicabilă și oamenilor, datorită înrudirii evidente dintre specii, persoanele extrovertite trăind mai mult. O explicație pentru această situație este că extrovertiții apelează adeseori la susținerea din partea apropiaților și a prietenilor când se află în situații stresante.
„Să ai pe cineva care te înțelege și îți este alături te poate ajuta să depășești orice dificultate”, a explicat Alexander Weiss, unul dintre autorii studiului și profesor de psihologie la Universitatea din Edinburgh.
De asemenea, cercetătorul consideră că reducerea factorilor de stres și evitarea momentelor tensionate înseamnă mai puține probleme cu inima și o imunitate bună, dovedind astfel strânsa legătură dintre stres și starea de sănătate.
Un studiu asemănător s-a desfășurat în cadrul Universității Carolina de Nord de către cercetătorii Barbara Fredrickson si Bethany Kok care prin intermediul unei serii de experimente, au constatat că între nervul vag și emoțiile pozitive sau negative resimțite există o strânsă legătură.
“Funcționarea corectă a nervului vag poate fi măsurată prin ritmul cardiac, mai exact ritmul crește discret la inspirație și scade la expirație. Iar diferența dintre cele două ritmuri este privită drept un indice al “tonului vagal”. În cadrul experimentului s-a observat că persoanele care au un indice crescut au mai multe emoții pozitive, iar cei cu un indice al “tonului vagal” scăzut au mai multe emoții negative. Astfel, între nervul vag și emoțiile pozitive pare să existe o relație circulară, buna funcționare a nervului conducând la emoții pozitive, dar și invers.”
Prin urmare, din cele două studii, putem concluziona că oamenii optimiști sunt mai sănătoși, iar oamenii sănătoși trăiesc mai mult.
Multe persoane și-ar putea spune că nu aveau nevoie de nici un cercetător pentru a le demonstra ceea ce știau deja și, de altfel, era și evident. Ceea ce le va fi util însă sunt concluziile următoare legate strict de răspunsul organismului la… optimism, la care au ajuns tot niște cercetători, și care nu sunt deloc de neglijat:
– Stresul este incontestabil redus prin intermediul unei gândiri pozitive. Stresul cel de toate zilele care, nu de puține ori poate conduce la afecțiuni greu de depistat, dar și foarte greu de tratat. Când se confruntă cu situații stresante, persoanele înzestrate cu o gândire pozitivă fac față mai bine decât cele pesimiste. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că atunci când optimiștii se lovesc de o dezamăgire, aceștia se vor concentra mai probabil pe lucruri pe care le pot face pentru a rezolva situația. În loc să stăruie asupra frustrării sau asupra unor lucruri pe care nu le pot schimba, ei vor concepe un plan de acțiune și vor cere și celor din jur ajutor și sfaturi. Pesimiștii, pe de altă parte, doar presupun că nu pot controla situația și că nu pot face nimic pentru a o modifica.
– Gândirea pozitivă scade pulsul, iar cea negativă dimpotrivă, îl crește. Prin urmare și riscul de boli cardiovasculare va scădea la persoanele optimiste. Nu trebuie însă să realizăm o paralelă greșită în ce privește accelerarea pulsului datorată unor stări de bucurie. Căci s-a demonstrat, evident științific, că acestea pot ameliora circulația sanguină în general, dar și pe cea cerebrală. “În timpul râsului se intensifică acțiunea aspiratoare a cutiei toracice, curgerea sângelui venos se ameliorează, creierul se eliberează de reziduurile metabolice care se acumulează în timpul muncii intense. Emoțiile negative tulbură și inhibă toate procesele vitale din organism, ceea ce duce la pierderea capacității de muncă, la oboseală și slăbirea rezistenței în fața bolilor.”
– De asemenea, la persoanele optimiste există șanse mai mici de apariție a depresiei. Probabil că mulți dintre noi intuisem deja această concluzie, de altfel evidentă. Cercetătorii de la Universitatea California, Riverside și de la Universitatea Duke din Durham, au analizat rezultatele de la diferite studii asupra PAI (intervenții de activitate pozitivă), inclusiv de la studii controlate pentru pacienții cu depresie clinică ușoară care au practicat PAI.
– De exemplu, într-un studiu publicat în anul 2010, cercetătorii au cerut la 220 participanți, cu vârste între 20 și 70 ani, să gândească optimist cu privire la viitorul lor sau să redacteze scrisori de mulțumire pentru o perioadă de șase săptămâni, în timp ce grupului de control i s-a cerut să enumere experiențele trecute. Studiul a relevat faptul că participanții care au practicat PAI au demonstrat creșteri în gradul de satisfacție asupra vieții prin comparație cu subiecții din grupul de control.
– Cel mai important aspect este însă faptul că gândirea pozitivă poate îmbunătăți chiar imunitatea. Aceasta reprezintă o dovadă incontestabilă a impactului pe care îl poate avea mintea asupra corpului nostru. Tot cu ajutorul unui studiu, cercetătorii au descoperit că activarea unor porțiuni din cortex asociată cu emoții negative conduce la un răspuns imun redus față de un vaccin gripal. Cercetătorii Segerstrom și Sephton sunt cei care au reușit să stabilească această corelație formidabilă.
Ce putem face pentru a transforma gândirea negativă într-una pozitivă? Procesul este simplu, dar necesită timp și antrenament deoarece, practic, ne vom crea un nou habitat. Iată câteva modalități de a gândi și se a ne comporta într-un mod pozitiv și optimist:
– Identificați domeniile unde sunt necesare schimbări. Dacă vreți să deveniți optimiști și să vă angrenați într-un mod de gândire pozitiv, identificați întâi domeniile vieții despre care în general gândiți negativ, fie că este vorba de locul de muncă, naveta zilnică sau o relație. Puteți să porniți mai lent, concentrându-vă inițial doar pe un domeniu a cărui abordare o puteți îmbunătăți.
– Analizați-vă. Din când în când în timpul zilei, faceți o pauză și evaluați-vă modul de gândire. Dacă descoperiți că gândurile sunt în preponderență negative, încercați să găsiți un mod de a le oferi o turnură pozitivă.
– Fiți deschiși la umor. Îngăduiți-vă să zâmbiți sau să râdeți, în special în momente dificile. Căutați umorul în evenimentele cotidiene. Când râdeți de viață, vă simțiți mai puțin stresați.
– Urmați un stil de viață sănătos. Efectuați exerciții fizice de cel puțin trei ori pe săptămână pentru a vă influența în mod pozitiv dispoziția și a reduce stresul. Urmați o dietă sănătoasă pentru a vă alimenta mintea și corpul. Și învățați să controlați stresul.
– Înconjurați-vă de persoane pozitive. Asigurați-vă că cei din jur sunt persoane pozitive, care vă susțin și care vă pot oferi un feedback sau un sfat util. Persoanele negativiste pot spori nivelul de stres și vă pot face să vă îndoiți de abilitatea de a gestiona sănătos stresul.
– Practicați discuția cu voi înșivă. Începeți prin a urma o regulă simplă: nu vă spuneți nimic ce nu ați spune unei alte persoane. Fiți delicați și încurajați-vă. În cazul în care un gând negativ pătrunde în mintea voastră, evaluați-l rațional și răspundeți-i prin evidențierea părților voastre bune.
Acum, că avem la dispoziție atâtea studii și dovezi argumentate științific nu mai avem nici o scuză pentru a nu gândi pozitiv. Doar sunt la mijloc sănătatea și, mai ales, viața noastră. Căci, după cum spune o veche zicală: „O inimă veselă omoară mai mulți microbi decât toate antisepticele din lume”.
Irina OLTEANU
Despresucces.ro



Recomandări

Nota de plată stabilită de judecători pentru un individ care a făcut un live în care a spus că îl omoară pe primar

Nota de plată stabilită de judecători pentru un individ care a făcut un live în care a spus că îl omoară pe primar
Nota de plată stabilită de judecători pentru un individ care a făcut un live în care a spus că îl omoară pe primar

Reuniunea promoției 1975 – 50 de ani de amintiri și legături neșterse la Școala Gimnazială Nr. 6 Suceava

Reuniunea promoției 1975 – 50 de ani de amintiri și legături neșterse la Școala Gimnazială Nr. 6 Suceava
Reuniunea promoției 1975 – 50 de ani de amintiri și legături neșterse la Școala Gimnazială Nr. 6 Suceava