Lege

Fumatul în restaurante, doar la separeu



Elena Oanea: „Patronii sau managerii pot opta și pentru interzicerea totală a fumatului în local”
Elena Oanea: „Patronii sau managerii pot opta și pentru interzicerea totală a fumatului în local”

Controale și sancțiuni drastice pentru proprietarii de baruri, restaurante sau discoteci în care se fumează în ciuda faptului că nu sunt amenajate încăperi speciale pentru fumători. Legea 349/2002, pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, modificată prin Ordonanța nr. 5/2008, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2009. Potrivit legii, chiar din prima zi a acestui an, fumatul în baruri, restaurante și discoteci, precum și în spațiile publice închise și în unitățile sanitare se poate face doar în locuri special amenajate. Odată cu intrarea în vigoare a legii, Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorilor a dispus un control în barurile, restaurantele și discotecile din județ, iar în perioada imediat următoare inspectorii OJPC vor verifica dacă acestea respectă reglementările privind fumatul în spațiile publice.
Sisteme de ventilație și extinctoare în spațiile pentru fumători „Separeurile pentru fumători trebuie să reprezinte cel mult 50% din spațiul public închis destinat clienților, și nu cum era până acum, când tot localul era pentru fumători, iar nefumătorii beneficiau de un spațiu mic, izolat, de multe ori situat la un nivel inferior față de restul localului”, a declarat șeful OJPC Suceava, Elena Oanea.
Totodată, spațiile destinate clienților fumători trebuie să fie delimitate de restul spațiului public, astfel încât să fie asigurată izolarea completă față de acesta, să nu fie spațiu de tranzit sau acces în spațiul public, să fie dotat cu sisteme de ventilație funcționale, cu scrumiere și extinctoare și să fie marcate cu indicatoare în care să se menționeze că fumatul este permis în acea încăpere.
Elena Oanea a mai precizat că „patronii sau managerii pot opta și pentru interzicerea totală a fumatului în local, iar în această situație au obligația de a afișa avertismentul prin care se interzice fumatul”.
În cazul restaurantelor sau barurilor de dimensiuni reduse, a căror suprafață a spațiului public închis este mai mică de 100 de metri pătrați, fumatul este permis doar în cazul în care acest lucru este precizat prin afișarea de avertismente care să precizeze acest lucru.
În cazul în care unitățile de alimentație publică, barurile sau restaurantele nu au fost amenajate corespunzător pentru a servi clienți fumători, Elena Oanea a spus că „unitățile pot să continue să funcționeze, până la amenajarea spațiilor conform noilor exigențe, ca spații în care fumatul este interzis”.
Abaterile de la normele legale, sancționate cu amenzi de până la 1000 de lei Începând cu această săptămână, inspectorii OJPC vor merge în control în baruri, restaurante și discoteci. Elena Oanea a precizat încă că „pe lângă controale, se vor organiza și acțiuni de consiliere a proprietarilor unor astfel de spații, astfel încât aceștia să ia cunoștință cu restricțiile impuse de normele legale”.
Pentru că legea a fost dată cu un an în urmă, proprietarii de restaurante, baruri sau discoteci din județ spun că și-au amenajat spațiile corespunzător și că dispun de încăperi pentru fumători. Cu toate acestea, în multe unități de alimentație publică, delimitarea spațiilor pentru fumători de restul localului este realizată cel mult prin existența unei plăcuțe de avertizare.
„Amenajarea spațiilor după noile norme este costisitoare. Noi aveam restaurantul delimitat dinainte, având în vedere că dispunem de mai multe separeuri”, a spus Gheorghe Filipciuc, proprietarul restaurantului Zamca din Suceava.
Pentru încălcarea legislației și nerespectarea reglementărilor privind fumatul în spațiile publice, proprietarii de restaurante, baruri sau discoteci riscă să primească amenzi între 250 de lei și 1000 de lei.



Recomandări

Câștigătorii invitațiilor „All you can eat” la cel mai spectaculos show de gătit în natură, „Bucovina Grill & BBQ”

Câștigătorii invitațiilor „All you can eat” la cel mai spectaculos show de gătit în natură, „Bucovina Grill & BBQ”
Câștigătorii invitațiilor „All you can eat” la cel mai spectaculos show de gătit în natură, „Bucovina Grill & BBQ”