Fructele de mango se numără printre puținele de origine asiatică notorii și printre europeni. Arborii de mango sunt cultivați în Asia de Sud de peste 4.000 de ani, existând peste 1.000 de specii diferite ale acestui arbore fructifer tropical.
Aceste fructe sunt considerate ingrediente potrivite pentru prepararea de mâncăruri dietetice și sănătoase, întrucât un mango nu conține decât elemente nutritive pozitive – doar vitamine și minerale, fără colesterol. Fructele de mango sunt surse bogate în antioxidanți, în special carotenoide și polifenoli. Așa cum știți, antioxidanții sunt substanțe ce ajută la Ľcapturarea“ radicalilor liberi, aceștia din urmă fiind un produs secundar al procesului de oxidare a alimentelor. În egală măsură, fructele de mango au și un conținut ridicat de fibre, specialiștii estimând chiar că un mango de dimensiuni medii conține 40% din cantitatea zilnică de fibre de care are nevoie organismul uman. Acest lucru înseamnă că aceste fructe ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și a anumitor probleme digestive și gastrice.
Poate fi mango dăunător?
Deși, în general, despre mango se vorbește numai de bine, există și anumite limite în ceea ce privește consumul lui. În primul rând, mango nu este recomandat persoanelor bolnave de diabet, pentru că acest fruct are un conținut foarte ridicat de zahăr. În al doilea rând, beta-carotenul existent în fructele de mango poate fi asociat cu decolorări ale pielii, cu probleme de digestie, cu spargerea vaselor de sânge și chiar cu dureri articulare. În al treilea rând, coaja de mango conține un ulei numit Urushiol, care poate provoca alergii și chiar dermatite de contact.
Mango, ingredient în gastronomie
Fructele de mango se consumă sub diverse forme în toate colțurile lumii. Mango poate fi mâncat ca atare, ca fruct, însă poate fi integrat în unele preparate precum salate, garnituri pentru feluri principale, înghețate și diverse deserturi.
În Pakistan, de exemplu, fructele de mango se pun la murat, sunt folosite pentru prepararea sosului Chutney, pentru prepararea unui fel de marmeladă, dar și pentru băuturi răcoritoare. Tot aici, fructele necoapte de mango sunt uscate și pisate, obținându-se un praf ce este folosit nu doar pe post de condiment, ci și în scopuri medicinale. În Pakistan, fructele de mango sunt la mare căutare și sunt folosite la prepararea unei game largi de mâncăruri. Printre acestea enumerăm pui marinat în mango, mango cu fasole, pui picant cu mango, orez cu mango, budincă de mango și iaurt cu mango. Deși acest fruct poate fi integrat în rețete de preparate sofisticate, el reprezintă cea mai ieftină și revitalizantă mâncare pentru țăranii din regiunea Punjab din Pakistan, care mănâncă, de obicei, doar mango cu pâine sau lipie.
Mango este un ingredient de bază în gastronomia indiană. În fiecare gospodărie se gătesc diverse preparate cu mango, dar în special deserturi, printre acestea numărându-se crema de mango Shrikhand, plăcinta cu mango, budinca de mango cu șofran și cardamom sau piureul de mango Thokku.
În Occident se consumă des diverse tipuri de salată, în care fructele de mango sunt principalele ingrediente. Printe acestea putem menționa salata cu mango și mentă, salata de mango și avocado, cea de mango cu homari sau creveți, cea de mango cu spanac, salata cu mango și sfeclă și multe altele. Mango este deci un fruct, care poate fi ingredientul de bază a mii de mâncăruri excepționale.
Informații nutriționale
Pentru 200 g de pulpă de mango
110 calorii
1 gram de proteine
34 de grame de carbohidrați
0,54 grame de grăsimi
0 grame colesterol
4 mg de sodiu
312 mg de potasiu
72 de micrograme de vitamina A
54 mg de vitamina C