Fructul de avocado, un plus de savoare



Fructele de avocado sunt, din păcate, destul de puțin apreciate, având în vedere valorile nutritive cu care le-a înzestrat Mama Natură. În general, fructul de avocado este ocolit din cauză că este foarte greu de curățat și de tăiat.
Fructele de avocado au un gust deosebit și o textură destul de consistentă, motiv pentru care conferă un plus de savoare mâncărurilor în care sunt folosite ca ingrediente – fie că sunt utilizate doar ca garnitură sau sunt „vedeta” rețetei.
Până la folosirea fructului propriu-zis, curățarea și tăierea acestuia pot da bătăi de cap gospodinelor. Fructele de avocado sunt greu de tăiat din cauza faptului că au în mijloc un sâmbure mare și solid, dar și din cauza texturii și a formei lor ciudate. Din aceste motive, pentru cei care nu au experiență în a pregăti un avocado pentru gătit este destul de greu să separe pulpa fructului de coajă.
Tăierea și curățarea fructelor de avocado
Pentru a tăia un astfel de fruct, veți avea nevoie de un cuțit special pentru legume și fructe și un tocător de lemn. Dacă nu aveți prin bucătărie un cuțit special pentru fructe și legume, puteți utiliza la fel de bine și un cuțit mare, pe care îl folosiți la tranșarea cărnii. Condiția specială este ca lama cuțitului pe care îl veți utiliza să fie foarte bine ascuțită.
Prindeți bine fructul de avocado în mână. Cu ajutorul cuțitului, faceți o incizie. Aveți grijă ca lama cuțitului să pătrundă prin coaja și pulpa fructului, însă cuțitul nu trebuie să taie și sâmburele.
După ce ați făcut incizia în pulpă, trebuie să rotiți fructul dintr-o mișcare și să realizați o tăietură continuă, pentru a reuși ulterior să scoateți sâmburele. Atenție însă: fructul trebuie tăiat pe lungime, nu pe lățime. După ce ați tăiat fructul de avocado de jur-împrejur, pe lungime, prindeți bine fiecare jumătate. Răsuciți cele două jumătăți una într-o parte, alta în cealaltă parte. Fructul va fi despicat în două jumătăți perfecte.
Pentru a scoate pulpa veți avea nevoie de o lingură mare: pur și simplu scoateți pulpa din coajă, așa cum faceți în cazul dovleacului.