Fructele și legumele, arme eficiente contra depresiei



Fructele și legumele, arme eficiente contra depresiei
Fructele și legumele, arme eficiente contra depresiei

Fructele și legumele, consumate în cantități mari, reprezintă arme eficiente contra depresiei, fiind asociate cu starea de bună dispoziție și cu un risc mai mic de apariție a demenței.
Deși se știe de multă vreme că prin consumarea a cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi organismul luptă eficient contra multor boli, puține studii științifice au tratat relația dintre alimentație, buna dispoziție și sănătatea mintală. Rezultatul unui studiu recent este surprinzător: pentru a avea o stare de bună dispoziție și o bună sănătate mintală, sunt recomandate nu cinci porții de fructe și legume pe zi, ci mai degrabă șapte sau chiar opt porții, informează lefigaro.fr.
Acest studiu britanic, realizat de cercetătorii de la Universitatea Warwick, a fost efectuat pe un eșantion de 80.000 de persoane alese la întâmplare. Analiza mai multor studii realizate în Marea Britanie a necesitat mai multe metode matematice și statistice pentru a interpreta răspunsurile oferite de participanți la un chestionar foarte detaliat despre obiceiurile alimentare, starea lor de sănătate, senzația de bună dispoziție sau, eventual, de depresie.
În ceea ce privește senzația de bună dispoziție și sănătatea mintală, cercetătorii au remarcat o legătură puternică a acestor doi factori cu cantitatea consumată de fructe și legume, indiferent de prezența sau de absența celorlalți factori demografici, sociali și economici.
„Efectul statistic generat de consumul ridicat de fructe și legume a reprezentat o surpriză”, a declarat medicul Sarah Steward Brown de la Universitatea Warwick, coordonatoarea studiului. „Regimul alimentar este foarte puțin luat în calcul de studiile despre starea de bună dispoziție”, a adăugat ea.
Profesorul Pascale Barberger-Gateau de la unitatea Inserm 897 afirmă la rândul său că „mai multe studii au arătat deja că un consum de fructe și legume în cantități importante este asociat cu un risc mai mic de apariție a demenței la persoanele în vârstă”.
Profesorul francez subliniază însă faptul că „prea puține studii s-au interesat de impactul pe care îl are regimul alimentar în timpul copilăriei sau la mijlocul vieții. Astfel, anumite studii au ajuns la concluzia că un copil hrănit cu multe fructe și legume, dar și cu alimente gătite în casă, avea, la vârsta de patru ani, un coeficient de inteligență mediu, un coeficient verbal și capacități de memorare mai mari decât cele ale copiilor cu alte regimuri alimentare”.