Fie că vă place să gătiți preparate sofisticate, fie că preferați mâncărurile simple, toamna vă oferă fructe și legume cu gust minunat și proprietăți speciale, pe care le puteți integra ușor într-o alimentație sănătoasă.
Zilele mai scurte și nopțile mai răcoroase anunță venirea toamnei, dar și momentul în care meniul de zi cu zi se schimbă în mod radical. Supele, tocănițele și preparatele la cuptor revin în atenția gospodinelor, iar nuanțele gastronomice se transformă și ele, schimbându-și culoarea în așa fel încât să se „asorteze” cu umbrele toamnei. Dacă mergeți în piață, vă veți convinge de această transformare, pentru că la tot pasul veți fi întâmpinat de sfeclă roșie, pere aurii și o gamă variată de fructe și legume pline de vitamine – daruri neprețuite oferite de Mama Natură. Iată patru dintre cele mai delicioase și sănătoase fructe și legume de toamnă, care nu trebuie să lipsească din cămara și de pe masa nici unei gospodine sau a gurmanzilor.
Merele, gustoase și sănătoase
Bogate în fibre și în vitamina C, merele sunt în perioada lor de glorie din august și până în noiembrie.
Numărul mare de varietăți de măr, fiecare având propriile caracteristici, face din acest fruct unul polivalent. Merele verzi sunt, în general, folosite pentru prepararea plăcintelor și a prăjiturilor, datorită faptului că își mențin forma la temperaturi ridicate. Merele nu sunt uitate însă nici când vine vorba de salate, pentru acestea fiind preferate soiurile mai dulci. Soiurile Ionatan și Ionagold sunt ideale pentru prepararea gemului, în timp ce merele Gravenstein sunt numai bune pentru copt.
Dacă doriți să schimbați registrul și să integrați merele în felurile principale de mâncare, încercați o rețetă de cotlet de porc cu felii de mere, scorțișoară și cidru sau faceți-vă un sandviș delicios cu mere date pe răzătoare, friptură de curcan, migdale și puțină maioneză.
Merișorul, un antioxidant delicios
Fructele de merișor se recoltează în perioada septembrie-octombrie, iar vârful de sezon în ceea ce privește vânzarea începe în noiembrie și se termină după Crăciun. Fiind fructe bogate în antioxidanți și având proprietăți antibacteriene naturale de invidiat, aceste rude ale afinelor fac parte din categoria „superalimentelor”, cu beneficii nutritive deosebite. Sucul de merișoare este o garnitură excelentă pentru friptura de curcan (rețeta fiind împrumutată de la americani), dar dă și o savoare deosebită pilafului, mai ales dacă acesta este aromat cu alune și coajă de portocală.
Nu uitați de dovlecei!
Pe măsură ce gospodinele se implică în prepararea mâncărurilor de toamnă, e bine să găsească un loc respectabil și versatilului dovlecel. Fiind legume bogate în vitaminele A și C, dar și în potasiu, dovleceii de iarnă sunt „regii” toamnei târzii și a iernii timpurii. Datorită dulceții cu care i-a înzestrat natura, dovleceii se combină în mod ideal cu păstârnac, praz, napi, usturoi și ierburi aromate proaspete, însă, gătite singure, aceste legume sunt cel mai bun înlocuitor pentru cartofi.
Varza, regina toamnei
Cu toate că varză se găsește cam tot timpul anului, recoltarea acestei legume se face toamna târziu. Varza este foarte bogată în vitamina C și este căutată în special pentru conținutul său ridicat de compuși fitochimici, care previn dezvoltarea celulelor canceroase în organism. Deseori trecută cu vederea și folosită mult mai puțin decât ar merita, varza conferă o aromă și o textură specifice unei game variate de preparate. Puteți găti varza ca fel principal, fierbând-o împreună cu ceapă și bucăți de bacon, ori puteți prepara o salată de inspirație asiatică, amestecând varză albă și roșie cu arpagic, castraveți, piept de pui fiert și sos de susan și ghimbir.