Fostul șef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret, comisarul-șef Nelu Fediuc, a cerut strămutarea ultimului dosar în care a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava, dosar înregistrat pe rolul Tribunalului Suceava, în care inculpatul este acuzat de luare de mită.
Cererea sa, înregistrată la începutul acestei luni, a fost judecată ieri de magistrații Curții de Apel Suceava, iar soluția judecătorilor a fost aceea de respingere a cererii de strămutare, fără cale de atac.
Astfel, procesul va continua la instanța de fond, Tribunalul Suceava, următorul termen fiind peste aproximativ trei săptămâni.
În acest dosar, Nelu Fediuc a fost dat pe mâna judecătorilor în octombrie 2014, fiind acuzat de comiterea a nouă infracțiuni, câte patru fapte de luare de mită și influențare a declarațiilor și o infracțiune de tentativă de abuz în serviciu.
DNA: Bani, produse și partide de sex, șpăgile pentru comisarul-șef
Grosul acestui dosar îl constituie șpăgile despre care anchetatorii susțin că ar fi fost cerute de Nelu Fediuc unei femei din Republica Moldova pentru a o lăsa să treacă vama din Ucraina spre România, cu țigări de contrabandă. Inițial, se arată în rechizitoriu, Fediuc i-ar fi cerut câte 200 de dolari lunar, apoi favoruri sexuale.
După ce înțelegerea dintre ei a picat, iar femeia a depus plângere la DNA, mai susțin procurorii, fostul șef al PTF Siret ar fi aflat și a încercat să o determine să-și schimbe declarațiile, mai întâi prin amenințări și apoi prin oferirea unei sume semnificative de bani.
Procurorii anticorupție mai spun că Nelu Fediuc primea șpăgi de la mai multe persoane cărora le facilita accesul cu țigări de contrabandă prin PTF Siret, iar șpăgile constau în preparate și carne de vânat, flori ornamentale, sute de kilograme de pește (somn și crap), cantități de motorină în recipiente de 20 de litri, parfumuri, sticle de vodcă și whisky. Culmea, arată anchetatorii, multe dintre bunuri erau cumpărate chiar de la magazinul duty-free al soției comisarului-șef și dăruite acestuia din urmă.
Nelu Fediuc ar fi încasat și bani drept taxă de protecție, sume care au variat între 100-200 de dolari pe lună.
Acuzațiile procurorilor DNA în privința lui Nelu Fediuc s-au constituit și într-un alt dosar penal trimis în instanță în vara anului trecut, dosar în care comisarul-șef apare pe lista inculpaților alături de alți 13 polițiști de frontieră, 16 lucrători vamali, dar și de un preot din Cândești – Botoșani.
Totodată, procurorii DNA Suceava au dispus disjungerea cercetărilor pentru alte 22 de infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat.
Rămâne de văzut câte dintre aceste infracțiuni vor fi dovedite în instanță.