Un fost polițist de frontieră sucevean, aflat pe lista urmăriților general de aproape șapte ani, a fost capturat de polițiștii suceveni în timpul unei acțiuni desfășurate ieri, la Siret. Marian Iaholnic Coslac, în vârstă de 53 de ani, împotriva căruia Tribunalul Militar Teritorial București a emis la data de 29 septembrie 2010 un mandat internațional de executare a pedepsei cu închisoareapentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și complicitate la contrabandă, a fost săltat de oamenii legii dintr-o ascunzătoare pe care o avea acesta în podul ACET-ului din orașul Siret.
Din datele primite printr-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, accesul bărbatului spre ascunzătoare se făcea prin podul locuinței sale, care se afla în imediata vecinătate a sediului ACET din Siret. Aici se pare că exista o cale de acces, bine mascată între cele două poduri, cale prin care bărbatul trecea cu ușurință dintr-o parte în alta. Acțiunea polițiștilor de prindere a celui căutat s-a desfășurat pe parcursul a 24 de ore, cuprinzând activități de investigare complexe pentru localizarea și capturarea fugarului, care era urmărit la nivel internațional. În timpul zilei de ieri fostul polițist a fost introdus în arestul Inspectoratului de Poliție Județean.
Cine este Marian Iaholnic Coslac, urmăritul general căutat de aproape șapte ani
Marian Iaholnic Coslac este un fost polițist de frontieră, dat în urmărire internațională după ce a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență. Dispariția bărbatului datează din vremea în care se prefigura deja condamnarea lui, în dosarul denumit la acea vreme “Țigareta zero”, fiind primul dosar de anvergură ce a vizat contrabanda cu țigări la granița româno-ucraineană. Faptele care au stat la baza întocmirii acestui dosar s-au petrecut în perioada anilor 1994-1995, când acesta era polițist de frontieră la Siret.
Marian Iaholnic Coslac și alți polițiști de frontieră și vameși au pus pe atunci la cale o rețea de introducere în țară a țigărilor de contrabandă din Ucraina, prin vama Siret. În calitatea sa de polițist de frontieră, așa cum spun procurorii și mai apoi judecătorii, Coslac a înlesnit actul de contrabandă, făcând și trafic de influență în acest sens și primind în schimb o mită consistentă. Condamnarea lui Iaholnic Coslac la 8 ani de închisoare în acest dosar a fost pronunțată de Tribunalul Militar București în anul 2008, el fiind principalul condamnat în dosar. În urma sentinței, polițiștii au încercat să pună în aplicare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, emis pe numele lui Marian Iaholnic Coslac, acesta fiind însă de negăsit la domiciliul său din Siret.
În martie 2009, printr-o dispoziție a Inspectoratului General al Poliției Române, s-a luat decizia de postare a fotografiei și a datelor personale a dispărutului pe site-ul poliției, la rubrica “most wanted”, cei mai mulți fiind convinși că urmăritul părăsise deja țara. Interesant rămâne faptul că, deși dat dispărut din țară de mai mulți ani, fostul polițist de frontieră și-a supravegheat cu atenție desfășurarea proceselor, fiind prezent la termene prin intermediul avocaților săi, depunând prin intermediul acestora apeluri sau recursuri împotriva soluțiilor date de instanțele de judecată. Din arestul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, Marian Iaholnic Coslac va fi transferat într-un penitenciar, unde își va ispăși pedeapsa de 8 ani de închisoare.