Înaintea marii sărbători a creștinătății – Nașterea Domnului, Ansamblul Artistic Studențesc „Arcanul USV” a oferit sucevenilor un spectacol de colinde, cântece, jocuri populare și obiceiuri prilejuite de trecerea dintre ani, momente artistice variate, circumscrise genericului „Să nu uităm… de Crăciun”.
Manifestarea a coincis cu debutul artistic al bobocilor ansamblului, tineri primiți cu încredere și sufletul deschis în grupul de rezistență pentru mișcarea folclorică al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), tineri responsabili de continuitatea promovării valorilor spirituale românești și a valorilor folclorului românesc autentic.
Spectacolul de miercuri seară a fost structurat pe trei secvențe – „Ne-am pornit să colindăm”, „Iarna Bobocilor” și „Tăt sfârșitu-i început”.
Bobocii au evoluat pe scenă alături de membri cu state vechi
„Am venit cu sufletul deschis și inima tivită de emoție să colindăm acasă. Asta simțim noi ori de câte ori avem reprezentații artistice în Auditoriumul Universității din Suceava”, a mărturisit în debutul spectacolului interpreta Manuela Pohoață, aceasta completând că ansamblul studențesc reprezintă cu onoare și mândrie Universitatea, încercând să arate lumii întregi o imagine cât mai frumoasă și mai bine conturată, un chip artistic, care să o definească.
La începutul spectacolului, câteva soliste ale ansamblului au adus vestea nașterii Domnului prin colindele „Florile dalbe, flori de măr”, „Asta-i seara lui Crăciun” etc.
În port popular, cu cojoace brodate, baticuri colorate și nelipsite trăistuțe, tinerele au fost răsplătite cu aplauze, drept recompensă pentru că au adus un strop din imensa bucurie a sărbătorii Nașterii Domnului și spectatorilor.
Apreciată de publicul prezent în Auditorium a fost și suita orchestrei Ansamblului Studențesc Arcanul, orchestră condusă de maestrul dirijor Trifan Leancă.
Cea de-a doua parte a evenimentului, intitulată „Iarna Bobocilor”, a fost dedicată noilor membri din Ansamblul Artistic „Arcanul USV”. Aceștia au avut prilejul de a reprezenta pentru prima dată Universitatea, într-un spectacol sub semnul „Arcanului”, alături de câțiva dintre membrii mai vechi ai grupului.
Au evoluat pe scenă elevele Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava Cosmina Mandiuc și Mihaela Florea, acestea aducând voioșie și bună dispoziție cu piesele „Asta-i hora de altă dată” și „Pe dealul cu siminoc”, Georgiana Haraga, cu „Gioacă-mă o țărănescă”, și câmpulungeanul Ionuț Peiu.
Pe lângă instumentiști și soliști noi, „Arcanul” a adoptat, în această toamnă, și câțiva dansatori, aceștia dovedindu-și dibăcia și talentul la o suită de jocuri din Bucovina – „Trilișești”, „Pădureț”, „Horă” și „Sârbă”, coregrafia fiind semnată de Ioan Ilie Nemțoi.
Tot în cadrul manifestării au mai evoluat soliștii: Mihaela Cajvan – „Asta-i sara de Crăciun”, Marian Gogan – „Bătrânească”, Larisa Numvailer – „Bădița-i fecior de baci”, Miruna Damian – „Măi bădiță bădițăl”, Andreea Chisăliță – repertoriul propriu, Gheorghiță Rotaru – „Zurgălăi la cai mi-am pus”, Manuela Pohoață – „Țărănească”, Vasile Bădeliță – „Țărăneasca din Horodnic” (fluier) și Călin Brăteanu – „Dintr-o casă-n altă casă”.
În ultima parte a concertului – „Tăt sfârșitu-i început” – membrii Ansamblului au prezentat o serie de obiceiuri populare ce marchează trecerea dintre ani: plugușorul, jocul caprelor, jocul căiuților, jocul moșilor, al urșilor și semănatul.