Foie gras, deliciul unui festin



Pateul foie gras este o delicatesă franțuzească, apreciată în întreaga lume, care face parte din categoria preparatelor culina-re „pretențioase”, ideale pentru a fi servite la o ocazie specială.
Foie gras, în traducere „ficat gras”, este o pastă specială care se prepară din ficat de pasăre, în general de gâscă sau de rață. Foie gras de rață este mai aromat decât cel de gâscă și are un conținut mai mic de grăsimi. Preparatul foie gras este cunoscut de peste 5.000 de ani. Se știe că egiptenii se înfruptau cu această delicatesă încă de pe vremea faraonilor și că nici romanii nu s-au lăsat mai prejos, căci la ospățurile date de împărați invitații mâncau cu plăcere acest preparat. Francezii s-au specializat în prepararea acestei delicatese, ajungând să combine pateul de ficat cu trufe, diverse condimente și chiar coniac, pentru a-i conferi un gust deosebit. Deși bucătarii din alte țări ale lumii au încercat să calce pe urmele gastronomiei franțuzești, preparând felurite versiuni de foie gras, gurmanzii spun că nimic nu egalează gustul și textura preparatului autentic franțuzesc.
Cum se prepară pateul
În Franța, se păstrează și acum tradiția ca rațele și gâștele care sunt crescute special pentru foie gras să fie îndopate cu porumb fiert, pentru ca ficatul lor să devină cât se poate de gras. În timpul procesului de creștere, ficatul de pasăre nu doar se îngrașă, ci devine și mai mare, ideal pentru prepararea de foie gras. Acesta este un ingredient de bază al multor preparate pretențioase și scumpe, însă cel mai bine foie gras se servește ca antreu, la începutul unui festin, atunci când gustul este neutru.
Idei de servire
Înainte de a fi servit, pateul foie gras trebuie să fie ținut în frigider câteva ore, dar nu la o temperatură foarte scăzută, pentru că ideal este ca pateul foie gras să fie rece, dar nu înghețat. Cea mai bună temperatură la care trebuie menținut un preparat cu foie gras este aceeași la care se răcește șampania.
Este recomandat ca preparatul să fie scos din frigider cu aproximativ 15 minute înainte de a fi servit – aceasta este perioada în care foie gras are nevoie pentru a ajunge la temperatura potrivită. Pentru a tăia preparatul, folosiți un cuțit special pentru foie gras sau unul cu lamă netedă. Treceți lama cuțitului printr-un jet de apă călduță, apoi tăiați pateul foie gras în felii de aproximativ un centimetru. Puneți feliile pe o farfurie răcită în prealabil, pe care o puteți orna cu frunze de salată proaspătă. Alături de feliile de foie gras puteți servi jeleu de struguri, dar și feliuțe de pâine prăjită, felii subțiri de baghetă sau chiar biscuiți.
Printre băuturile care merg cu foie gras se numără vinul alb dulce, vinul roșu demisec sau șampania, alegerea rămâne la latitudinea dumneavoastră și în funcție de solemnitatea ceremoniei. Dacă pateul foie gras are o textură bogată și un gust puternic, e bine să îl serviți alături de vin roșu sec, iar dacă aroma preparatului nu este atât de puternică, vinul alb sau șampania sunt opțiunile mai bune.
Bun pentru sănătate
În regiunea Le Gers și în împrejurimi, acolo unde foie gras este o mâncare obișnuită, locuitorii au rata de mortalitate cea mai scăzută și durata de viață cea mai lungă din întreaga Franță. Foie gras este bogat în acizi grași nesaturați, recomandați în dieta zilnică, pentru că reduc nivelul colesterolului din sânge.