În ciuda faptului că multe persoane care țin cure de slăbire se plâng continuu în legătură cu cât de greu le este, un studiu recent arată că, de fapt, senzația de foame poate genera o stare de fericire.
Potrivit oamenilor de știință, în momentul în care organismul detectează nevoia unui aport mai mare de calorii, crește nivelul hormonului numit grelină, cel care activează foamea. Noul studiu sugerează faptul că această creștere poate fi doar un efect secundar al primei funcții a hormonului, care este aceea de a elimina stresul.
În cadrul experimentului efectuat, oamenii de știință au manipulat nivelul de grelină din organismul cobailor printr-o varietate de metode, inclusiv restricția prelungită a aportului de calorii sau injecții cu grelină, dar și modificarea genetică a cobailor, prin care aceștia au devenit imuni la acțiunea grelinei. S-a constatat că animalele care aveau niveluri de grelină mici păreau apatice și deprimate: dacă erau împinși în apă, cobaii respectivi nu făceau nici un efort să înoate, iar când erau puși la intrarea într-un labirint nu se mișcau de pe loc. În plus, atunci când se aflau în același loc cu alți cobai, ei refuzau să „socializeze”. În schimb, cobaii al căror nivel de grelină era mare înotau energic în apă, încercând să se salveze, explorau cu interes mediile noi în care erau așezați și erau mult mai sociabili.
Cercetătorii au concluzionat că nivelul ridicat de grelină poate fi motivul pentru care unele persoane mănâncă în mod necontrolat atunci când sunt tensionate. Rezultatele studiului sugerează faptul că, dacă reușim să evităm mâncatul pe fond nervos, atunci nivelul de grelină va rămâne mare și vom reuși să învingem cauza stresului într-o manieră calmă și eficientă.