Flori în farfurie



Nu toate florile sunt comestibile, însă există unele pur și simplu delicioase atunci când sunt folosite la salate, în prepararea anumitor feluri de mâncare sau la garnituri.
Multe dintre florile ce se găsesc cu ușurință în grădinile noastre pot aduce un plus de originalitate, dar și de savoare preparatelor dumneavoastră. Spre exemplu, florile de sângele-voinicului se potrivesc foarte bine atunci când vine vorba despre salata de legume, iar petalele de crizantemă oferă un gust deosebit omletelor sau ouălor prăjite în tigaie. În ceea ce privește preparatele din carne, florile de cimbru sunt ideale pentru friptura de vită, cele de salvie, pentru friptura de porc, iar cele de cimbrișor, pentru carnea de miel sau de pasăre.
Ideale pentru salate.
Atunci când preparați o salată simplă de lăptucă, o puteți asorta cu flori de cicoare sălbatică sau cu petale de floarea-soarelui. De asemenea, salata de andive poate fi combinată cu petale de păpădie, de violete sau de trandafiri. Florile de gălbenele și micșunele oferă un gust deosebit salatei de creson sau de fetică. Un lucru de care trebuie să țineți cont atunci când doriți să vă impresionați invitații prin adăugarea de petale de flori în salatele dumneavoastră este acela că petalele trebuie puse ultimele, exact înainte de momentul în care salata este dusă la masă. Dacă nu veți proceda astfel, petalele își vor schimba culoarea și gustul și, în loc să ofere un gust plăcut, vor strica aroma salatei pe care ați preparat-o.
Unt parfumat.
Pentru a însoți tartinele cu pateu, sandvișurile și chiar platourile cu preparate din carne, puteți încerca prepararea unui unt din flori. Operațiunea este extrem de simplă. Mixați un pachet de unt împreună cu frunze de busuioc, rozmarin și cimbrișor. Așezați apoi întreaga compoziție pe o foaie cerată, pe care o rulați, și puneți-o în frigider pentru a se întări. Înainte de servire, desfaceți hârtia și tăiați untul rondele. Acesta va avea o aromă cu totul deosebită și nici unul dintre invitați nu va reuși să-și dea seama de trucul folosit de dumneavoastră.
Frigărui din flori.
Puteți folosi flori de dovlecel, de trifoi alb sau de condurul-doamnei. Acestea se trec mai întâi printr-un amestec de ou și făină ca pentru șnițele, apoi se frig câteva minute în ulei de măsline. Veți obține astfel o garnitură ideală pentru preparatele din carne sau din pește.
Zahăr cu lavandă.
Pentru a îndulci infuziile din plante, ceaiurile sau alte deserturi, preparați un bol de zahăr aromat cu lavandă. Puneți în acesta o lingură de zahăr, una de flori de lavandă, apoi închideți-l ermetic pentru câteva săptămâni. După aceea, desfaceți recipientul, scoateți florile și lăsați doar zahărul. Acesta va avea un parfum deosebit.
Gheață cu flori.
Dacă aveți de sărbătorit o ocazie specială, puteți pregăti cuburi de gheață cu petale de flori. Înainte de a băga la congelator suportul pentru făcut gheață, adăugați în apă câteva petale de flori comestibile: violete, trandafiri etc. Prietenii dumneavoastră vor fi fermecați de atenția pentru detalii. De asemenea, dacă pentru desert ați pregătit înghețată, puteți orna cupele cu petale de trandafir.